Ünlüler, Türkiye için bir dönüm noktası olan 12 Eylül referandum öncesi kararlarını açıkladı…

 İşte ünlülerin yanıtı…

HALİL ERGÜN: Ben toptan değişmesini istiyorum. Biliyorsunuz ben siyasetle de uğraştım. Daha doğrusu, çağırdılar, gel belediye başkan adayı ol dediler. Legal bir parti üyesi oldum, sosyal demokrat partilerdi bunlar. İçlerinde oldum, mitinglerinde oldum. Herkes 12 Eylül faşizminin oluşturduğu anayasaya karşıydı.Şimdi değişmesi söz konusu oldu. Bütün politikacılar hayır diyerek engel çıkarıyorlar. Ben anayasanın bütününün değişmesini istiyorum, bütününün!

İBRAHİM TATLISES: Bir sosyal demokrat olarak artık çürümüş tahtalar içindeki tüm paslanmış çivilerin değişmesi gerektiğini düşünenTatlıses, ‘Teknoloji değişti, hayat değişti, ama Türkiye Cumhuriyeti hala aynı kanunlarla yürüyor. Tahtaları yenileyelim, çivileri değiştirelim, yeni anayasaya ‘EVET’ diyelim. Dış ülkeler de bize ‘bunların tahtası da çürümüş, çivisi de çürümüş’ demesinler… Yani ‘tahtası eksik’ demesinler’ dedi.

NİRAN ÜNSAL:‘Referandumda ‘Evet’ çıkarsa kafama sıkarım.’

ROJİN: Ağabeyim 12 Eylül mağdurlarından. 47 yaşında ve ölü gibi yaşıyor. O ve onun gibi işkence çekenler için evet oyu kullanacağım’

YEŞİM SALKIM:
Referandumda evet oyu vereceğim. Çünkü bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Herkesin hayrına olacak şeyler varsa anayasa bile değişmelidir.

SEYFİ DURSUNOĞLU: Maddelerin, içinde kabul ettiklerim de var etmedikler de. Kabul ettiklerimin geçerli olması için evet, kabul etmediklerim için hayır demem gerek. Paket olarak sunulması esas problem, 8’ini kabul edecek insan 2’sini reddedecek. Bu işin referanduma kadar gelmemesi lazımdı. Bu problemleri mecliste halletmeliler.

SİNAN ÇETİN: Devletlerin seçilmişler tarafından yönetilmesini sağlamak atanmışların seçilmişlerin iş yapmasını engellemek ve bir daha darbe olmamasını garanti almak adına…

NEBAHAT ÇEHRE: Aslında konu uzun bir süredir tartışılıyor ama ben bir türlü yoğunlaşamadım. Yeni Anayasa ülke için önemli ve büyük bir değişim. Bu noktada birden karar verip evet ya da hayır demeyi doğru bulmuyorum. Acele etmemek, çok iyi deşmek, araştırmak ve sağlıklı bir karar almak gerekiyor.

ROJDA DEMİRER: Hayır oyu vereceğim… Bu paketin 12 Eylül’ün getirdiklerini değiştirmekle ilgisi yok. Tek benzer yanı referandumun tarihidir. 12 Eylül’ü hayatımızdan çıkaracak tatmin edici bir değişiklik görmedim. Bu toplumun huzura ve iç barışa ihtiyacı var ve hükümetin bu paketi bunları karşılamıyor.

NİLGÜN BELGÜN: Keşke paket halinde değil de madde madde oylasaydık. Ama sonuçta evet çıkacağını hissediyorum. Çünkü ahkam kesen entel danteller ‘oy kullanmayacağım’ diyorlar. Oy kullananların verdiği karara da katlanacaksın o zaman.

ORHAN GENCEBAY:
12 Eylül anayasasının değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerek. Bu referanduma giderken halkımızın tüm bu detayları bilmediğinden eminim. Bilmesi de mümkün değil. Halkımız neye evet, neye hayır dediğinin farkında olmayabilir. Kimse halkımızı kandırmak niyetinde olmaz, öyle bir şeyi aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. İyi olanı yapmaya çalışırlar diye düşünüyorum. Ama bunu halkımıza iyi anlatmalıyız. Anlayabilirsek referandum daha sağlıklı olur.

BEDRİ BAYKAM: Anayasa bir toplumsal mutabakattır ve değişiklikler genel uzlaşmayla yapılır. Burada tek partinin dayatması vardır. Bu dayatmacılığa karşı sessiz kalmayacağız.

MÜJDAT GEZEN: Hayır diyorum… Bir 12 Eylül mağduru olarak, hem Diyarbakır’a götürülmüş, hem Bayrampaşa Cezaevi’nde yatmış biri olarak sivil 12 Eylül Anayasası’na “Hayır” diyeceğim.

LEVENT KIRCA: Bütün partiler kendi düşünce ve iradelerini birleştirerek yeni bir Anayasa hazırlamalı. Bu Anayasa’da dokunulmazlıklar kayıtsız şartsız kaldırılmalı. Yüzde 10 barajı kaldırılmalı. Ben bunun için, ‘Hayır’ diyorum.

EMEL MÜFTÜOĞLU: 12 Eylül’deki referandum için sanat camiasından birçok isim oyunun rengini açıkladı. İşte sanatçıların referandum kararları… EMEL MÜFTÜOĞLU: Demokratik bir ülke olmamız adına sonuç çok değişmese de benim referandumda kararım “Evet” yönünde olacak. Çok fazla da bir şey söylemek istemiyorum. Bunlar çok hassas konular.

RUTKAY AZİZ: Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye’de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu ‘hayır’ noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür.

İTO Başkanı referandumda ‘evet’ diyecek İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ’12 Eylül’ günü yapılacak Anayasa referandumuna ‘evet’ diyeceğini bildirdi.

Türkiye’nin en ünlü illüzyonisti Dr. Sermet Erkin, anayasa değişikliği referandumunda ‘evet’ oyu kullanacağını söyledi.