Kılıçdaroğlu’yla görüştü: Oy kullanamayabilirim

Kılıçdaroğlu, AKP anayasasına ‘evet’ diyen Orhan Pamuk’u arayarak ‘hayır’ın nedenlerini anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “12 Eylül ile hesaplaşılacağı” gerekçesiyle referandumda “evet” oyu kullanacağını açıklayan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’u arayarak CHP’nin görüşlerini aktardı. Ünlü yazara “Bu değişikliklerle bırakın hesaplaşmayı 12 Eylül rejiminin bile aklına gelmedik şekilde insanların hakları gasp ediliyor” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu, Pamuk’un kendisine “Ben edebiyatçıyım ve böyle siyasi bir tartışmanın tarafı olmaktan rahatsızım. Yurtdışında olacağım için referandumda da oy kullanamayabilirim” dediğini açıkladı.

Pamuk’u arayacağını ilk kez Cumhuriyet’e açıklayan Kılıçdaroğlu dün gerçekleşen görüşmede Pamuk’a söylediklerini şöyle anlattı:

12 Eylül’den daha ağır: Kendisine paketin 12 Eylül’le hesaplaşma olduğu yönünde AKP iktidarının tezlerine karşı partimizin görüşlerini anlatma fırsatı buldum. Kendisine şunları söyledim: “Bu anayasa bırakın 12 Eylül dönemi ile hesaplaşmayı, o dönemden daha ağır biçimde var olan haklarınızı dahi elinizden alacak. Danıştay’a gitme hakkını vatandaşın elinden almayı 12 Eylül paşaları bile akıl edememişti. Ama bu pakette maalesef bu da var.”

Siyasetçi değil edebiyatçıyım: Sayın Pamuk ise görüşlerime saygı duyduğunu belirttikten sonra kendisinin siyasetçi değil, edebiyatçı olduğunu ve bu tartışmalara girmeyi hiç doğru bulmadığını belirtti. Basında bu şekilde yer almaktan da rahatsız olduğunu anladım.

Oy kullanmayabilir: Sayın Pamuk’un görüşleri bizi dinledikten sonra değişti mi, değişmedi mi bunu bilme imkânımız yok. Ama yarın (bugün) yurtdışına çıkacağını ve o nedenle oy kullanamayacağını söyledi. Tercihi ne olursa olsun görüşlerine saygı duyuyoruz. Oldukça içten bir görüşme olduğu kanaatindeyim.

Pamuk’tan Kılıçdaroğlu’na tavsiye

Pamuk’un görüşme sırasında CHP liderine, kendisini yakından takip ettiğini belirterek “Kendi bildiğiniz doğruları söylemeye devam edin. Nasılsanız öyle davranın. Ben de yıllardır öyle yapıyorum. Başarımda bu özelliğimin rolü büyüktür” tavsiyesinde de bulunduğu öğrenildi.

Pamuk kendi yazdığı daha önceki kitaplarını Kılıçdaroğlu’nun okuduğunu öğrenince kısa süre önce çıkan son kitabı “Manzaradan Parçalar: Hayat-Sokaklar-Edebiyat’ı da imzalayarak gönderme sözü verdi.

Cumhuriyet’e ‘arayacağım’ demişti

Kılıçdaroğlu, Orhan Pamuk’u arayacağını geçen hafta sonu ilk kez Cumhuriyet’e açıklamıştı. Kılıçdaroğlu, “Kararına saygım var, ama beni de en azından dinlemesini arzu ediyorum. Bu oylanan 12 Eylül’le hesaplaşma değil, AKP’nin tek parti dayatmasıdır. 12 Eylül ancak yeni bir anayasa ile kapatılır” demişti.