Beyazperdenin en büyük rekorlarına imza atmasıyla tanınan yönetmen James Cameron’ın iki filmi, sinema tarihine geçmek için birbiriyle yarışıyor. Kuzey Amerika sinemaları dışındaki yurtdışı hasılatının hafta sonunda 1 milyar dolara ulaşması beklenen ”Avatar” adlı yapım, ”Titanic”in rekoruna bir adım daha yaklaştı.

Gişe hasılatı hesaplamaları yapan ”box office” sitelerinin verilerine göre, ”Avatar” adlı yapımın 979 bin dolar olan yurt dışı hasılatını (Kuzey Amerika sinemaları dışındaki tüm dünya hasılatı) hafta sonu itibarıyle 1 milyar dolara çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. ”Titanic” adlı filmin 1 milyar 242 milyon dolarlık yurt dışı hasılat rekoruna yaklaşan ”Avatar”, gösterime girdiği tarihten bu yana dünya çapında günlük ortalama 20 milyon dolarlık gişe hasılatı elde ediyor.

İki film arasındaki yarış, dünya çapındaki gişede de (Kuzey Amerika sinemaları ile yurt dışı hasılatı toplamı) soluk soluğa devam ediyor. ”Avatar”, gösterime girdiği 4 hafta içerisinde Kuzey Amerika sinemalarında 445 milyon 768 bin dolar, yurt dışı hasılatında (Kuzey Amerika dışındaki tüm dünya hasılatı) 979 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 424 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

James Cameron’ın 1997 tarihli Oscarlı filmi ”Titanic” ise Kuzey Amerika sinemalarında 600 milyon 788 bin, yurt dışı hasılatında 1 milyar 242 milyon dolar olmak üzere dünya çapında 1 milyar 842 milyon 879 bin dolarlık hasılatıyla tüm zamanların en yüksek gişe rekorunu elinde bulunduruyor.

”Titanic”, ”Aliens” ve ”Terminator” filmlerinin yönetmeni James Cameron’ın çığır açan ”Avatar” isimli filminde, sinema tekniklerinde son teknolojiden hiçbir masraftan kaçınılmadan faydalanıldı. Üç boyutlu olarak ta izlenebilen film, Na’vi adlı bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor.

Yarıştaki diğer filmlerde son durum

”Avatar” adlı yapım, tüm rakiplerini gişe yarışında geride bırakırken, bazı iddialı yapımlar arasındaki rekabet de sürüyor.

Warner Bros Pictures International’ın filmi ”Sherlock Holmes”, son olarak İspanya’da gösterime girdi. Film, yurt dışı hasılatında 142, dünya çapında ise toplam 300 milyon dolarlık gişe hasılatına ulaştı.

Walt Disney Stüdyolarının animasyon filmi ”Prenses ve Kurbağa-The Princess And The Frog”, son olarak Polonya’da izleyiciyle buluştu. Film, dünya çapında 93 milyon dolarlık gişe hasılatı yaptı.

Başrolünü Meryl Streep, Alec Baldwin ile Steve Martin’in paylaştığı, Universal/UPI yapımı ”It’s Complicated” adlı yapım da aralarında Rusya ile Singapur’un da bulunduğu 8 ülkede daha vizyona girdi. Film, şu ana kadar dünya çapında toplam 103 milyon dolarlık gişe hasılatına sahip bulunuyor.