Uluslararası İstanbul Film Festivali’ni 150 bine yakın sinemasever izledi

Pazar günü sona eren 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ‘bilançosu’ açıklandı. İki hafta boyunca 7 sinemada, 495 seansta, 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 218 filminin gösterildiği Festivali toplam 150 bine yakın sinemasever izledi. Festival boyunca %80 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra Festival konukların katılımıyla renklenen
6 sinema dersi ve söyleşi, 2 atölye çalışması, 2 parti ve sergiyle 16 gün boyunca İstanbul sinemaya doydu.

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Festival Sponsoru Akbank’ın yanı sıra
Tema Sponsorları Efes Pilsen, Avrupa Konseyi, Sabah Gazetesi, NTV, Turkmax, Colin’s, Comedymax, Dole, LG, Ben&Jerry’s, Malaysia Airlines ve JOJO’nun katkılarıyla gerçekleştirildi.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde bu yılki en büyük değişiklik, 86 yıllık geçmişiyle İstanbul’da ve Türk sinema tarihinde büyük bir yer edinen ve 28 yıldır Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne ev sahipliği yapmış olan Emek Sineması’nın bu yılın festival mekânları arasında yer almamasıydı. 14 Nisan Çarşamba günü İKSV binasında yer alan Salon’da Nuri Çolakoğlu’nun moderatörlüğünde, Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, Mimyapı Mimarlık’tan Fatih Kesgün ve Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Emek Sineması’nı Yaşatalım” başlıklı bir toplantı yapıldı. Festival boyunca birçok kesim tarafından Emek Sineması’nın özgün yapısı korunup yenilenerek bir sinema ve kültür merkezi olarak yeniden hizmete açılması talebi dile getirildi. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin kapanış töreninde ise Emek Sineması’nın eski görüntülerinden hazırlanan, yirmi sekiz yıl boyunca Emek Sineması’nın sahnesine çıkmış sinemacıların görüntülerinden oluşan özel bir video klip gösterildi. Ödül gecesinde birçok sinemacının talebi de açık ve Emek’in yıkılmamasına yönelikti.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümleri, “Antidepresan”,
“İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan” ve “Büyüleyici İsyancılar” sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festivalin artık gelenekselleşen bölümleri “Akbank Galaları”, “Dünya Festivallerinden”, “Yıllara Meydan Okuyanlar”, “Genç Ustalar”, “NTV Belgesel Kuşağı”, “Mayınlı Bölge”, “LG ile Geceyarısı Çılgınlığı”, “Canlandırma Sineması” ve “Çocuk Mönüsü” her zaman olduğu gibi yine ilgiyle takip edildi.

İstanbul Film Festivali’nde sponsorluğunu 22 yıldır Efes Pilsen’in üstlendiği “Türk Sineması” bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması, Özel Gösterim ve Belgeseller başlıkları altında 48 kurmaca ve belgesel film yer aldı. Festival programında yer alan çok sayıda Türk filmi, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yıla özel yeniliklerinden biri de 1985 yılından beri verilen “Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü”nün, bu yıldan itibaren Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle, Şakir Eczacıbaşı anısına, 25 bin Avroluk para ödülüyle de desteklenerek verilmesi oldu. 25 bin Avroluk ödülün 10 bin Avrosu Altın Lale’yi alan Şeylerin Boktanlığı filminin yönetmeni Felix van Groeningen’e, 10 bin Avrosu filmi Türkiye’de dağıtan firmaya, 5 bin Avrosu ise Stéphane Brizé’nin Matmazel Chambon adlı filmindeki rolüyle
“Jüri Özel Ödülü”nü alan Sandrine Kiberlain’e iletilecek.

Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl İstanbul’da ağırladığı yönetmenleriyle de öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul’u Bruce Beresford, Elia Suleiman, Marco Bellocchio, Michael Hoffman, Gaspar Noé, Todd Solondz,
Tsai Ming-liang, Cesc Gay gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra Mohammed Al Daradji, Mathias Gökalp, Samuel Maoz, Urszula Antoniak, Jan Dunn, Yaron Shani gibi genç yönetmenler de ziyaret etti.

Festivalde gerçekleştirilen 495 gösterimden 95’i filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Film öncesinde seyircilerle buluşup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan tanınmış isimler arasında Jane Birkin (36 Dağ Manzarası), Joe Mardin (Arif Mardin’in Hikayesi), Türkan Şoray ve Kadir İnanır (Selvi Boylum Al Yazmalım), Priit Pärn (Estonya canlandırma sineması), Anne Consigny (Yabani Otlar ve Rehine) ve Joann Sfar (Gainsbourg) da yer aldı.

Festivalin “Sinema Onur Ödülleri”, Türk sinemasına yıllar boyu emek veren oyuncu Kadir İnanır, kurgucu Mevlüt Koçak ve yönetmen Feyzi Tuna’ya festivalin açılış töreninde verildi. Aynı gece, İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden, yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Marco Bellocchio’ya festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunuldu. Festivalin ikinci “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, aynı zamanda Uluslararası Altın Lale Yarışması jürisinin başkanlığını da üstlenen Klaus Maria Brandauer’e festivalin kapanış töreninde takdim edildi.

Sinemaseverler, Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı sponsorluğunda “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden” bölümüyle Selvi Boylum Al Yazmalım filmini restore edilmiş kopyasıyla yıllar sonra beyazperdede yeniden izleme şansını buldular. Filmin Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen özel gösterimine başrol oyuncuları Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin katılarak izleyicilerin karşısına çıktılar.

Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle festivalin “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde yer alan bir filme verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE’i Scandar Copti ve Yaron Shani’nin Ajami adlı filmi kazandı. FACE Jürisinin “Özel Ödülü” ise Philippe van Leeuw’ün Tanrının Gittiği Gün adlı filmine verildi. Ödülleri vermek üzere Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio İstanbul Film Festivali’nin Kapanış Töreni’ndeydi.

İstanbul Film Festivali’ni izlemek için yurtdışından gelen 300’e yakın konuğun arasında
Berlin, Selanik, Locarno, La Rochelle, Hamburg, Tiflis, Paris, Montpellier, Göteburg, Telluride, Rennes, Vesoul, Bergen, Saraybosna ve Amiens gibi dünyanın sayılı film festivallerinin temsilcileri de vardı.

Festival kapsamında bu yıl beşincisi düzenlenen Köprüde Buluşmalar Platformu kapsamında Senaryo Atölyesi, Türkiye-Almanya Ortak Yapım Görüşmeleri, Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi ve uluslararası fonlar, atölyelerin tanıtımlarının yapıldığı ve ortak yapım-dağıtım konularının konuşulduğu seminerler gerçekleştirildi.

Bu yıl Eurimages, Greenhouse, Media International, Medienboard ve ZDF, ARTE gibi kurumların temsilcilerini bir araya getiren Köprüde Buluşmalar Platformu’nda Eurimages Genel Sekreteri Roberto Olla, Eurimages Başkan Yardımcısı Mehmet Demirhan, Berlinale Avrupa Film Marketi Direktörü Beki Probst, CNC Uluslararası İlişkiler Direktörü Frédéric Bereyziat, Irlanda Film Fonu Direktörü Simon Perry ve birçok ödüllü filmin yapımcısı Karl Baumgartner gibi isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen seminerler büyük ilgi gördü.

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi’nde 14 proje arasından seçilen Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın “Babamın Sesi” ve Emre Yeksan ile Emrah Serbes’in “Üst Kattaki Terörist” adlı projelerine ödülleri, 15 Nisan Perşembe akşamı ARTE’nin ev sahipliğinde İstanbul Modern’de düzenlenen resepsiyon sırasında takdim edildi. Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği 10.000 USD değerinde para ödülünün yanı sıra bu yıl ilk defa Melodika tarafından verilmeye başlanan 25.000 TL değerinde Post Prodüksiyon Destek Ödülü’ne layık görüldü. Emre Yeksan ile Emrah Serbes ise Fransız film endüstrisinin belkemiğini oluşturan Ulusal Fransız Sinema Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro değerinde para ödülünü kazandı. İlke Yeşilay’ın Kavin adlı projesi ise jüri tarafından övgüye değer bulundu.

European Film Promotion (EFP), Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında “Bridges Europe–Turkey” adlı yeni bir film programı gerçekleştirdi.  Avrupa’dan 10, Türkiye’den 12 umut veren yönetmenin yeni filmlerine yer verilen “Bridges Europe–Turkey”  projesi, bu yılın Avrupa Kültür Başkenti’nde sinemaseverlerin dikkatini bu filmlere yöneltmeyi, film dağıtımlarının ülke sınırlarını aşmasını sağlamayı ve uluslararası dağıtımı teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunun için, Avrupa’nın önemli film dağıtımcıları festivale davet edilerek Türk sinemasının en yeni filmlerini görmeleri sağlandı; Türk film endüstrisinin temsilcileri de Avrupa sinemasının en yeni ve yenilikçi çalışmalarıyla tanışma olanağını buldu. Film endüstrisi çalışanlarına yönelik özel gösterimler de gerçekleştirildi. “Bridges Europe – Turkey” programı kapsamında, oyuncu seçmeleri üzerine düzenlenen atölye çalışması, birçok filme imza atan cast yönetmenleri Beatrice Kreuger, Debbie McWilliams ve Harika Uygur yönetiminde 13 Nisan’da Salon’da yapıldı. EFP’nin Festival onuruna verdiği resepsiyon ise yine sinema profesyonellerini bir araya getirdi. “Bridges Europe – Turkey”, Avrupa Birliği’nin MEDIA International programı, EFP üyeleri ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirildi.

Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali’ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından 80’in üzerinde basın mensubu katıldı. Festival haberleri Screen International, Kinema, Film New Europe ve Positif gibi dünyanın önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesspiegel gibi önemli ve saygın gazetelerin temsilcileri tarafından da izlendi. Ayrıca RAI (İtalya), Nova TV (Hırvatistan), SVT (İsveç Televizyonu) televizyonu da İstanbul Film Festivali’ni takip etti.

Uluslararası İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.