Özcan: Anayasa değişikliği gerek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye’de özel üniversiteler de açılmasını istediklerini, ancak bunun için anayasa değişikliği gerektiğini bildirdi.

YÖK Başkanlığı görevine başlamasının ikinci yılı dolayısıyla eğitim muhabirleriyle bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, gazetecilerle sohbet etti ve sorularını yanıtladı. Özcan, YÖK Genel Kurulu’nun yarın toplanarak üniversiteye giriş sınavı kılavuzunu görüşeceğini bildirdi.

Vakıf üniversiteleriyle ilgili bir soru üzerine, bu üniversitelerin sayısının 47’ye yükseldiğini ifade eden Özcan, ”Artık vakıf üniversitelerini açarken butik ve tematik olmasına dikkat ediyoruz. Mesela birinin sadece sosyal bilimlerle, birinin güzel sanatlarla, birinin moda ve dizaynla ilgili olmasını istiyoruz. Bundan sonra açtıklarımızda bunlara dikkat edeceğiz. Biri diğerinin karbon kopyasıysa onlara çok iyi bakmıyoruz” diye konuştu.

Özcan, vakıf üniversitelerinin sayısının ne kadar artacağına ilişkin soru üzerine de, ”Ben bazen hesaplar yapıyorum, devlet ve vakıf üniversitelerinin toplamında Türkiye’nin 200 üniversiteyi kaldırabileceğini düşünüyorum. Talep olmayınca zaten açamayız. Arz ve talep dengelenince artık açmaya gerek kalmaz. Şimdi bizi zorlayan bir güç var. Korkunç bir talep var. Biz de o talebi karşılamak için böyle yapıyoruz. Talep yoksa bizi iten bir şey de olmayacak” dedi.
 

Özel üniversiteler

Yusuf Ziya Özcan, Türkiye’de özel üniversite açılıp açılmayacağına yönelik sorulara ilişkin, ”Özel üniversite Türkiye’de yok. Türkiye’de özel üniversiteler de olsun istiyoruz. Ama bu Anayasa değişikliği gerektiriyor. Onu yapmak lazım, o olsa iyi olur. Belki o zaman şimdiki vakıf üniversitelerinin bir kısmı o statüye geçecektir, bir kısmı da vakıf olarak kalacaktır” diye konuştu.

Vakıf üniversitesi ile özel üniversite arasında fark olduğuna işaret eden Özcan, ”Vakıfların kar amacının olmaması lazım, ama bazıları maalesef para için de bu işi yapmış olabiliyorlar” dedi.
Prof. Dr. Özcan, aynı yöndeki sorular üzerine, ”Para için yapan, serbestçe para için yapmalı bu işi, vakıf için yapan vakıf için yapmalı” görüşünü ifade etti.

”Bu konuda anayasa değişikliği gerektiği için Başbakan veya Cumhurbaşkanı ile görüşülüp görüşülmediği” sorusuna Özcan, ”Onlara daha söylenmedi. Herkes özel üniversite istiyor, ama böyle bir kamuoyu yaratmamız lazım. O yaratılmayınca Meclis’ten kolay çıkmıyor” yanıtını verdi.

”Adım atmayı düşünüyoruz”

Özcan, gazetecilerin, ”Bazı AK Partili milletvekillerinin özel üniversitelerle ilgili açıklamaları üzerine muhalefet partisi milletvekillerinin de ‘Siz Meclis’e getirin biz destekleriz’ yönünde açıklama yaptıklarını” belirtmesi üzerine, ”Adım atmayı düşünüyoruz özel üniversite için. Hoş olur” dedi.

Bu yönde bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Özcan, ”Henüz bir taslak veya rapor aşamasına gelinmediğini” belirterek, ”İşte bu konuyu konuşuyoruz, o bir hazırlık değil mi? Kendi aramızda fikir birliğine geliyoruz. Herkes istiyor, ama oturup bir metin hazırlamadık” diye konuştu.

Prof. Dr. Özcan, somut bir çalışmanın ne zaman oluşacağına yönelik soruya karşılık, ”2010’da bu işle uğraşırız” karşılığını verdi.
”Özel üniversite açılması halinde denetimin nasıl yürütüleceğinin” sorulması üzerine

Özcan, ”Yeterlilik Kurulu olacak, bununla uğraşıyoruz bugünlerde. Eğer o olursa Türkiye’de daha önce yaşanan tecrübeler yaşanmaz artık, çünkü onların kalitesi her zaman denetlenir bu kurul tarafından, bize de rapor edilir, biz de gereğini yaparız” dedi.

İş dünyasına ziyaret

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ”mesleki ve teknik eğitime duyarlılığı gündemde tutmak için” iş dünyasının önde gelen kuruluşlarına ziyaretler yapmayı planladığını bildirdi.

”Mesleki eğitim destek için TÜSİAD’ı, İstanbul ve Ankara sanayi ve ticaret odalarını ziyaret edeceğim” diyen Özcan, ”Koç, Sabancı ve büyük grupları da ziyaret etmeyi düşündüğünü” kaydetti.

Prof. Dr. Özcan, ‘‘Mesleki ve teknik eğitim konusunda desteklerinin artmasını isteyeceğiz. Sadece bu Danıştay meselesinde değil, okul açılması vesaire… Genel bir destek isteyeceğiz. Yılbaşından sonra bu ziyaretleri yapmayı planlıyorum” dedi.

Bir gazetecinin ”RTÜK yasasının değiştirilmesine ilişkin taslağa göre üniversite radyoları da kapanacak. TRT dışında kamu kurum ve kuruluşları yayın yapamayacaklar” sözleri üzerine Özcan, ”Bu önemli bir konu. Bunu bir konuşalım. RTÜK Başkanından randevu alıp görüşürüm. Gerekirse Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile de görüşürüm” diye konuştu.

Muhabirlerle gündemdeki konuların dışında da sohbet eden Özcan, YÖK’ün bahçesinde oluşturulan barınaklarda köpek, güvercin, sincap gibi hayvanlar beslendiğini anlattı. Özcan, yakında midilli de almayı planladıklarını söyledi.