Türk Eğitim-Sen İsmail Koncuk, ”2009 yılında eğitimin en önemli sorunlarından biri yine fiziki mekan ve alt yapı yetersizlikleridir” dedi.

Türk Eğitim-Sen İsmail Koncuk, ”Eğitim alanında 2009 yılının kara bir yıl olduğunu, sorunların daha da arttığını” ileri sürdü. Koncuk, ”Eğitim çalışanları tüm umudunu yeni Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya bağlamış, ancak Çubukçu da göreve gelmesinin üzerinden 8 ay geçmesine karşın dişe dokunur bir icraat gerçekleştirememiştir” ifadesini kullandı. 2009 yılında eğitimin en önemli sorunlarından birinin fiziki mekan ve alt yapı yetersizliği olduğunu belirten Koncuk, okullarda derslik açığının sürdüğünü, kalabalık sınıfların önüne geçilemediğini savundu. Okullarda ders araç-gereçleri, laboratuvar, bilgisayarlar, spor salonları yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Koncuk, ”Okulların ihtiyaçları öğrencilerden toplanan paralardan karşılanmaktadır. Okullarda hijyen sorunu çözümlenememiş, okullar hastalıkların başlangıç adresi haline gelmiştir. Bazı okullarda hizmetli çalıştırılmamaktadır” dedi.

Okullarda ciddi bir öğretmen açığı sorunun olduğunu öne süren Koncuk, buna rağmen Türkiye’de atama bekleyen 310 bin öğretmen adayının bulunduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu’nun, şubat ayında öğretmen ataması yapılmayacağını, 2010 yılının ağustos ayında 40 bin öğretmen atanacağını açıkladığını anımsatan Koncuk, ”Öğretmen ihtiyacı günden güne artarken, şubat ayında öğretmen ataması yapılmaması tam bir fiyaskodur. Yılda bir kez sadece 40 bin öğretmen ataması yapılması ne ihtiyacı ne de beklentileri karşılayacaktır” diye konuştu. Koncuk, ülkemizde öğretmen açığının ilköğretimde 216 bin 52, ortaöğretimde ise 98 bin 453 olduğunu ifade ederek, okul öncesinde önümüzdeki yıllarda ciddi bir derslik ve öğretmen açığı sorununun baş göstereceğini iddia etti.

‘Miting yapacağız’

Öğretmenlikte kadrolu, sözleşmeli, ücretli ve vekil adı altında farklı türlerde istihdamın söz konusu olduğunu ifade eden Koncuk, ”Hakka ve hukuka aykırı olan bu uygulamanın ısrarla devam etmesi, geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerin kendi geleceğinden emin olmayarak çalıştırılması, Türkiye’nin büyük bir ayıbıdır” dedi. Bakan Çubukçu’nun ”sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağını ve bundan sonra sözleşmeli öğretmen alınmayacağını” açıkladığını ifade eden Koncuk, ancak bu sözün unutulduğunu ileri sürdü.

Türk Eğitim-Sen’in bu konuda bir gelişme olmaması halinde, tüm sözleşmeli öğretmenlerle birlikte Ankara’da büyük bir miting gerçekleştireceğini bildiren Koncuk, ”Tüm illerden Ankara’ya gelecek olan sözleşmeli öğretmenlerle yapacağımız mitingde Bakan Çubukçu’ya, verdiği söz en sert şekilde hatırlatılacaktır. Tüm öğretmenlerin eşit haklardan yararlanarak, geleceklerini güvence altına alarak, insanca yaşayarak öğretmenlik yapması gerekmektedir. Eğitim-öğretimde başarı için bu şarttır” dedi.

Koncuk, 2009 yılında eğitime ayrılan bütçe ile eğitimin temel sorunlarını çözmenin imkansız olduğunu iddia ederek, bütçenin 2009 yılında yüzde 10,64 iken, 2010 yılında yüzde 9,84’e düştüğünü kaydetti. Koncuk, ”Türkiye’de öğrenciye çok az yatırım yapıldığını” öne sürdü. ”Eğitimde usulsüz atamaların devam ettiğini” iddia eden Koncuk, ”Milli Eğitim Bakanlığının eğitim çalışanları nezdinde güven telkin edebilmesi için Bakan Çubukçu’nun tüm usulsüz atamaları iptal etmesi ve eğitim camiasında usulsüzlüğe, torpile, adam kayırmaya fırsat vermemesi gerekmektedir” dedi.

Yönetici atama konusunda hala bir gelişme sağlanamadığını belirten Koncuk, yönetici atamalarında her valiliğin ayrı uygulama yaptığını, bu nedenle yönetici atamalarında uygulama birliğin sağlanamadığını kaydetti. Kurumların hala vekaleten yönetildiğini ifade eden Koncuk, ”yönetici atamalarında tam bir kargaşanın hakim olduğunu” öne sürdü. İsmail Koncuk, ”2009 yılı gerek eğitim sistemimiz, gerekse eğitim çalışanlarımız için karabasana dönmüştür. Umuyoruz ki, 2009 yılı eğitim-öğretimle ilgili kangren haline gelen sorunlara çözüm bulunduğu, eğitimcilerin huzur içinde görev yaptığı, öğrencilerimizin başarıyı yakaladığı bir yıl olur” görüşünü dile getirdi.