Dünyanın en pahalı 20’nci kenti

İsviçre’nin dünyaca ünlü bankası UBS tarafından hazırlanan bir rapor, İstanbul’un dünyanın en pahalı kentleri arasında “kariyer yaptığını” gösterdi.


“Fiyatlar ve ücretler” başlığı altında her üç yılda bir “UBS Wealth Management Research” uzmanlarınca yinelenen araştırmaya göre, İstanbul 2010 itibarıyla 73 kent arasında 20’nci sıraya “yükseldi”. UBS, dünyanın önde gelen kentlerindeki fiyatlar düzeyi ile ücretler düzeyini karşılaştırdı. Rapor, pahalılık sıralamasında İstanbul’un, geçen yıl daha az el yakan fiyatlara sahip olduğunu 34’üncü sırayı işgal ettiğini gösterdi.

Bu yıl dünyanın en pahalı kentleri Oslo, Zürih ve Cenevre. Yüz yüze yapılan anketlerden yararlanılarak hazırlanan araştırmada, “en pahalı” kentlerde fiyatlar genel düzeyi kadar, alınan ücretlerin de yüksek olmasına dikkat çekildi. Böylece, yüksek fiyatlara karşın kent sakinlerinin gelirleriyle iyi bir yaşam standardı tutturabildiği vurgulandı. İstanbul’un 2009’dan 2010’a tam 14 sıra yükselerek, yani pahalılaşarak, “büyük atılım yaptığı” anlaşılan UBS raporuna göre, Türkiye’nin en büyük kentinde ücretler genel düzeyi genel ortalamanın son derece altında. Ücretler bazında yapılan sıralamada, 2009’da 47’nci sırayı işgal ettiği belirlenen İstanbul, bu yılki güncellemede sadece iki sıra yükselebildi ve 45’inci sırada kaldı.