18 Nisan’a kadar devam edecek olan Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl sinemaseverlere 2009 ve 2010`un yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde, 57 ülkeden 243 yönetmenin 200`ün üzerinde filminden oluşan zengin bir program sunuyor.

 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. 3 Nisan tarihi itibariyle başlayan Film Festivali 18 Nisan’a kadar devam edecek. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl sinemaseverlere 2009 ve 2010`un yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde, 57 ülkeden 243 yönetmenin 200`ün üzerinde filminden oluşan zengin bir program sunuyor.
 

Açılış gecesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı
Bülent Eczacıbaşı‘nın birer konuşma yaptığı İstanbul Film Festivali’nin açılış töreninde Festival sponsoru Akbank ve Festival’in diğer destekçilerine İKSV tarafından birer teşekkür plaketi verildi. Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ile Yetkin Dikinciler‘in üstlendiği 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Açılış Töreni boyunca Fatih Erkoç ve Kerem Görsev, özel bir programla geceye renk kattılar.

İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde ayrıca Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş kurgu ustası Mevlüt Koçak, usta yönetmen Feyzi Tuna ve yıldız oyuncu Kadir İnanır’a Festivalin “Sinema Onur Ödülleri” takdim edildi. Ayrıca, İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden, yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Marco Bellocchio‘ya da Festivalin “Yaşamboyu Başarı Ödülü” sunuldu.

Törenin ardından davetliler Radu Mihaileanu‘nun Fransa’da gişe rekorları kıran filmi
Paris’te Son Konser isimli filmini izledi. Filmin başrol oyuncusu Alexei Guskov da gecede yer aldı.
 

Festival biletleri

Festivalde biletler tam 10 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL olacak. Hafta içi gündüz seansları ise 3,50 TL. Akbank Galaları’nın bilet fiyatları 15 TL. Festivalin Türk Sineması bölümünde yer alan filmler için de bilet fiyatı tüm seanslarda yine 3,50 TL olacak.
Lale Kart sahipleri her zaman olduğu gibi yine biletlerini öncelikli ve indirimli almaya devam ediyor. Üniversite ve lise öğrencileri için bu sene özel olarak çıkarılan PasoFilm! Kartı ise festival boyunca özel avantajlar sağlayacak. Festival Sponsoru Akbank`ın Axess kart sahipleri ise (hafta içi gündüz seansları ve Türk filmleri hariç) Festival boyunca satın alacakları biletlerde yüzde 20 özel indirimden yararlanacaklar.

Bu yıl Emek ve Reks sinemalarının yer almadığı Festival’de film gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy`de Kadıköy sineması ve hafta içi 16.00-19.00-21.30 seanslarıyla hafta sonları Nişantaşı CityLife Cinema(City`s) olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştirilecek.
 

Altın Lale heyecanı

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünden bir filme verilen Altın Lale ödülü bu yıldan itibaren Şakir Eczacıbaşı anısına verilmeye başlanıyor. Uluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyicilerle uluslararası jürinin huzuruna çıkıyor. 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını, bu yıl ünlü oyuncu Klaus Maria Brandauer üstleniyor. Sinema çevrelerinde ses getiren, birbirinden etkileyici 11 filmin yarışacağı Uluslararası Yarışma`ya yalnızca sanat ve sanatçı üzerine olan filmler ya da edebiyat uyarlamaları katılabiliyor.
İstanbul Film Festivali’nde ‘Türk Sineması’ sponsorluğunu geçen 21 yıldır olduğu gibi bu yıl da Efes Pilsen üstleniyor. 2009-2010 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği Türk Sineması bölümünde, Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 50`ye yakın kurmaca ve belgesel film yer alıyor. İstanbul`un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla İstanbul Film Festivali de İstanbul`da geçen, İstanbul`u konu eden Türk ve yabancı filmlerden oluşan özel bir seçkiyi programına dâhil ediyor.
 

Festival’de her gece bir Akbank galası bulunuyor

İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri festivalin ilk dokuz gecesi 21.30 seanslarında Atlas Sineması`ndaki Akbank Galaları`nda ağırlayacak. Bu kapsamda 9 film gösterilecek.

İstanbul Film Festivali bu yıl, en yaygın, en zor ve en keyifli sinema türü komediye özel bir bölüm ayırıyor. Comedymax sponsorluğunda gerçekleştirilen Antidepresan başlıklı bölümde, hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya farklı açılardan bakan 10 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin yeni bölümlerinden `Büyüleyici İsyancılar: Ortadoğu ve Kuzey Afrika`dan Bağımsız Sinemacılar Seçkisi`, Ortadoğu ülkelerinin çağdaş ve bağımsız sinemalarını bir araya getiriyor. Bu bölümde 11 film yer alıyor.
 

Festival’in vazgeçilmez bölümleri

İstanbul Film Festivali’nin Sabah Gazetesi sponsorluğundaki bölümü Dünya Festivallerinden, festival izleyicisine tanınmış yönetmenlerin saygın festivallerde gösterilen çoğu ödüllü son yapıtlarından 23 film sunuyor.

NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl çevre kirliliği, müzik, plastik sanatlar, komplolar, din, sinema, bilim, moda, dans ve siyaset gibi farklı konuları işleyen 18 belgesel yer alıyor.

Colin’s sponsorluğunda gerçekleştirilen Genç Ustalar bölümünde, ilk ya da ikinci filmleriyle dünya sinema endüstrisinin dikkatlerini üzerine çekmiş 13 başarılı genç yönetmenin filmi yer alıyor. Sponsorluğunu Dole’nin üstlendiği Yıllara Meydan Okuyanlar bölümünde sinemaseverler yıllara meydan okuyan beş usta yönetmenin en son filmlerini izleme fırsatı bulacaklar.
İstanbul Film Festivali’nin uyarıcı, sarsıcı, kışkırtıcı filmleri uykuya tercih edenlerin dört gözle beklediği geleneksel geceyarısı sineması bölümünün sponsorluğunu bu yıl LG üstleniyor. LG ile Geceyarısı Çılgınlığı bölümünde yer alan 3 film, Cuma geceleri Beyoğlu ve Cumartesi geceleri Atlas sinemasında saat 24.00’te gösterilecek.

Uluslararası İstanbul Film Festivali`nin Malaysia Airlines sponsorluğunda gerçekleşen Mayınlı Bölge’sinde bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan, yaklaşımları ve teknik özellikleriyle sıra dışı 10 film yer alıyor.
 

Çocuk mönüsü

Son dört yıldır festival programında yer alan ve çocuklar kadar büyüklerin de takipçisi olduğu Çocuk Mönüsü, JOJO’nun sponsorluğunda bu yıl da devam ediyor. Çocuk filmleri festivallerinde izleyicilerden tam not alan 3 film, festival boyunca hafta sonları öğlen 13.30 seanslarında Nişantaşı Citylife City`s ve Kadıköy Kadıköy sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılıyor.