Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün kuruluş günü olan 7 Nisan, her yıl olduğu gibi bu yıl da DSÖ’ye üye ülkeler tarafından ”Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanacak.

 

 Her yıl küresel bir sağlık konusunu gündeme getiren DSÖ, bu yılki etkinliklerin ana temasını ”daha sağlıklı şehirler” olarak belirledi.
 
Dünya genelinde nüfus yoğunluğunun köylerden kentlere yönelimine dikkati çeken DSÖ, kent yaşamında sağlıksız beslenmeden hareketsizliğe, hava kirliliğinden strese kadar birçok etmenin insan sağlığını olumsuz etkilediğine vurgu yapmayı amaçlıyor.
DSÖ’ye göre, şehirlilerin tümü hareketsizliğe, düzensiz beslenmeye, hava kirliliğine bağlı sorunlarla karşılaşırken, kentlerin kenar mahallelerinde, banliyölerde yaşayanların karşı karşıya kaldıkları riskler, yeni bin yılın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde kentlerin yoksul bölgelerinde yaşayan insanların, sağlıklı su kaynaklarına erişimden başlayıp, bulaşıcı hastalıklarla, şiddet riskiyle devam eden sorunlar listesinin çözülmesi için üye ülkelere çağrıda bulunan DSÖ, ülkelerden ”daha sağlıklı kentliler” oluşturacak stratejiler geliştirmelerini istedi.
DSÖ’nün daha sağlıklı kentler oluşturulması için önerdiği konuların başında bireylerin rahatça yürüyebilecekleri ya da spor yapabilecekleri alanların merkezi ve yerel hükümetlerce oluşturulması geliyor. Fiziksel aktivitenin artırılmasını destekleyen DSÖ, tütün ürünlerinin kullanımına ek olarak gıda güvenliğinin de sıkı şekilde denetlenmesini öneriyor.
”Dünya Sağlık Günü” kapsamında geçen yıl ”hayat kurtarın” teması altında sağlık hizmeti sunan kuruluşların, acil durumlarda güvenli olmaları ve hizmeti sürdürebilmelerine, 2008 yılındaysa ”iklim değişikliğinden korunun” temasıyla iklim değişikliğinin doğuracağı global sağlık sorunlarına dikkati çeken DSÖ, bu yıl ayrıca ”Bin Şehir, Bin Hayat” adlı kampanyayı da 7 Nisanda başlatacak.
Kampanya uyarınca, 7-11 Nisan günlerinde pek çok şehirde yolların bir bölümü araç trafiğine kapatılarak yürüyüş yolu haline getirilecek, parklarda ve açık alanlarda egzersizler yapılacak, kent içinde fiziksel anlamda daha aktif olunabileceği mesajları veren etkinlikler düzenlenecek.
DSÖ, ayrıca bin farklı şehirden, kendi şehrindeki sağlık alanındaki çalışmalara önderlik eden ya da insanlara örnek olan bin örnek kişiyi ve bu kişilerin başarı öyküsünü de sitesinde paylaşacak.