Prof. Dr. Murat Tuzcu, kalp hastalığını tetikleyen diğer rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi için herkesin anlayacağı bir dille, merak edilen konuları anlatan kılavuz bir kitabı Türkçe sağlık yayınlarına kazandırdı.

 Kalbimizi Dinleyelim, sağlıklı bir kalp için özen gösterilmesi,  dikkate alınması gerekenler, kalple bağlantılı diğer organlar titizlikle ele alınıyor. Tuzcu, kalbin yapısını, hastalıkların sebeplerini, diğer organlarla ilişkilerini, tedavi yöntemlerini çizimler kullanarak, bilimsel donanımı hekimlik deneyimi ve ince nüktedan üslubuyla aktarıyor.

Murat Tuzcu’nun, “yapay kalp kriziyle tedavi”, “alkolle tedavi” gibi tıp dünyasında tartışma yaratan ama giderek kabul gören önermeleri de var. Tıp dünyasındaki tutuculuğun kırılması gerektiğini vurgulayan Tuzcu;

“Alkolle kalp krizi yaratarak tedavi etme yönteminin hikâyesi aynı zamanda özgün düşünme ve yaratıcı yaklaşımın da hikâyesi. Tıp tarihi önce yerden yere çalınmış sonra baş tacı edilmiş buluşlarla dolu” diyor.. Kitapta, horlamadan, ruh haline, omega 3 yağlarının yararlarından, ritim bozukluklarına, anne karnında kalp kontrolünden, kalp kapakçığının ameliyatsız değiştirilmesine kadar, okuyucunun merak ettiği pek çok konu, hayatın içinden örneklerle anlatılıyor
 

Yazarın akademik özgeçmişi

Prof.Tuzcu İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. 1983-1985 yılları arasında Elazığ’da dahiliye uzmanı olarak çalıştı. 1985-1989 yılları arasında Cleveland Clinic’te kardiyoloji yüksek ihtisasını yaptı. 1989-1990 yılları arasında Boston’daki Massachusetts General Hospital’da özel ihtisas yaptı. Ardından 1990-1991 yılları arasında Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1992 yılından bu yana Cleveland Clinic’te çalışıyor ve aynı zamanda öğretim üyeliği yapıyor. Şu anda dünyanın en önemli referans kalp merkezlerinden biri olan Cleveland Clinic Kardiyoloji Bölümü başkan yardımcılığı görevini sürdüren Prof. Dr. Murat Tuzcu, dünyanın her yerinde büyük ve saygın kongrelerde aynı zamanda da sık sık Türkiye’de de konferanslar veriyor.

Prof. Tuzcu, kalbi açmadan, ameliyatsız, anjiyo yöntemiyle kalp kapakçığının değiştirilmesi de dahil uluslararası düzeyde çığır açan yeni kardiyolojik tedavi yöntemleriyle ilgili yapılan araştırmalarda aktif olarak çalışıyor.

Kalbimizi Dinleyelim, Yazan Prof. Dr. E. Murat Tuzcu, Doğan Kitap, 348 sayfa