Oscar törenine yönetmenliğini Cathrine Bigelow’un yaptığı “The Hurt Locker” filmi damgasını vurdu. Kathryn Bigelow ise Oscar tarihinde kazandığı ‘En İyi Yönetmen” ödülüyle ilk kadın yönetmen oldu. Avatar Oscar’dan sadece 3 ödülle ayrıldı.

ABD‘nin Los Angeles kentinde, Kodak Tiyatrosu’nda yapılan tören öncesinde kırmızı halı, renkli görüntülere sahne oldu. Törende de sunuculuğu Steve Martin ve Alec Baldwin üstlendi. İkilinin esprileri ve “iğneleyici” şakalarına sahne olan geceye, dans gösterisi renk kattı.

Bu yıl ilk defa 5 yerine 10 adayın gösterildiği “en iyi film” kategorisinde ödülü “The Hurt Locker” aldı. Ayrıca, bu yıl Oscar ödülünü ilk kez bir kadın yönetmen de aldı. Kathryn Bigelow, “The Hurt Locker” ile “en iyi yönetmen” ödülüne layık görüldü. Oscar’a daha önce Sofia Coppola, Jane Campion ve Lina Wertmuller bu kategoride aday gösterilmişti.

Bigelow’un filmi, “En iyi kurgu”, “En iyi özgün senaryo”, “En iyi ses kurgusu” ve “En iyi ses miksajı” ödüllerini de topladı.
Bigelow, ödül konuşmasında, “Başka türlü tarif edemem, bu hayatta bir kez olur” dedi.

 
 
OSCAR ALAN İLK KADIN YÖNETMEN OLDU
Bu yıl ilk defa 5 yerine 10 adayın gösterildiği “en iyi film” kategorisinde ödülü “The Hurt Locker” aldı.
Ayrıca, bu yıl Oscar ödülünü ilk kez bir kadın yönetmen de aldı. Kathryn Bigelow, “The Hurt Locker” ile “en iyi yönetmen” ödülüne layık görüldü. Oscar’a daha önce Sofia Coppola, Jane Campion ve Lina Wertmuller bu kategoride aday gösterilmişti.
Bigelow’un filmi, “En iyi kurgu”, “En iyi özgün senaryo”, “En iyi ses kurgusu” ve “En iyi ses miksajı” ödüllerini de topladı. Bigelow, ödül konuşmasında, “Başka türlü tarif edemem, bu hayatta bir kez olur” dedi.
“AVATAR” BEKLENEN ÖDÜLLERİ BULAMADI

/_np/1791/10071791.jpgGecede, “En iyi erkek oyuncu” ödülünü, daha önce 4 kez Oscar’a aday gösterilen 61 yaşındaki deneyimli oyuncu Jeff Bridges, “Crazy Heart” filmindeki rolüyle aldı. “The Blind Side”daki başarılı performansıyla, “En iyi kadın oyuncu” ödülü alan Sandra Bullock, ödül konuşması sırasında duygulandı.

9 dalda aday gösterilen James Cameron’un tüm dünyada yoğun ilgi gören “tüm zamanların en çok kazanan” filmi unvanlı “Avatar”, geceden sadece 3 ödülle ayrıldı. Bu ödüller, “En İyi Görüntü Yönetmenliği”, “En iyi sanat yönetmenliği” ve “En iyi görsel efekt” gibi teknik dallar.

Törende, 9 dalda aday gösterilen “Precious” da “En iyi uyarlama senaryo”, “En iyi yardımcı kadın oyuncu” olmak üzere 2 ödül kazandı.
“En iyi animasyon” ödülünü alan “Up”, aynı zamanda “En iyi film müziği” ödülünü de kaptı.

“AVATAR”LI SUNUŞ

Törende, Ben Stiller, “En iyi makyaj” ödülünü açıklamak üzere sahneye “Avatar” görünümüyle geldi. Stiller’in ödülü açıklamadan önce “Avatar kuyruğu”nu sağa sola savurarak espri yaparken, “En iyi Makyaj” ödülünü “Star Trek” aldı.

“En iyi uyarlama senaryo” ödülünü “Precious” filmiyle kazanan Geoffrey Fletcher’ın, ödül konuşmasında duygulandığı görüldü.
Yunusların katledilmesini konu alan “The Cove” ile “En iyi belgesel” ödülünü alan Louise Psihoyos ve Fisher Stevens, ödül konuşmasında yunuslarla ilgili pankart açtı.

Törende ödülleri dağıtan ünlüler arasında Sigourney Weaver, Gerard Butler, Sam Worthington, Jason Bateman, Kathy Bates, Steve Carell, Miley Cyrus, Robert Downey J.R., Zac Efron, Tina Fey, Samuel L. Jackson, Queen Latifah, Kristen Stewart, Barbra Streisand ve Charlize Theron da yer aldı.

ÖDÜLLER

Gecenin, ödül listesi şöyle:
En iyi film:
The Hurt Locker
/_np/1790/10071790.jpgEn iyi yönetmen: Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
En iyi kadın oyuncu: Sandra Bullock (The Blind Side)
En iyi erkek oyuncu: Jeff Bridges (Crazy Heart)
En iyi yardımcı kadın oyuncu: Mo’Nique (Precious)
En iyi yardımcı erkek oyuncu: Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
En iyi özgün senaryo: Mark Boal (The Hurt Locker)
En iyi uyarlama senaryo: Geoffrey Fletcher (Precious)
En iyi animasyon: Up
En iyi yabancı film: The Secret in Their Eyes (Arjantin)
En iyi belgesel: The Cove (Louise Psihoyos ve Fisher Stevens)
En iyi kurgu: The Hurt Locker (Bob Murawski ve Chris Innis)
En iyi sanat yönetmenliği: Rick Carter, Robert Stromberg ve Kim Sinclair (Set dekorasyonu) (Avatar)
En iyi görüntü yönetmenliği: Mauro Fiore (Avatar)
En iyi görsel efekt: Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham ve Andrew Jones (Avatar)
En iyi ses kurgusu: Paul Ottosson (The Hurt Locker)
En iyi ses miksajı: Paul Ottosson ve Ray Beckett (The Hurt Locker)
En iyi film müziği: Michael Giacchino (Up)
En iyi orijinal şarkı: The Weary Kind (Crazy Heart)
En iyi kostüm tasarımı: Sandy Powell (The Young victoria)
En iyi makyaj: Star Trek
En iyi kısa metrajlı film: The New Tenants
En iyi kısa animasyon: Logorama
En iyi kısa metrajlı Belgesel: Rabbit a la Berlin