Gişe rekorları kıran ve tüm zamanların en çok kazanan ikinci filmi haline gelen “Avatar”da filmin kahramanının Na’vi halkını kurtarması ve liderleri olması, ırkçılık tartışmalarına yol açtı.

 

Washington– Vizyona girdiği günden bu yana yüksek bütçesi, konusu, sahneleri ve kullandığı teknikle sürekli gündemde kalan “Avatar“ın şimdi de kullandığı sinematografik metaforları konuşuluyor.

Filmde, genetik mühendislik sonucu oluşturulan “yerli bedeni”yle Na’vi kabilesinin içine misyoner olarak giren, Sam Worthington’un oynadığı Jake Sully adlı karakterin, gezegeni ve yerli halkı insan ırkına karşı koruması ve “kurtarıcı-lider” olması akıllara, Hollywood’un kalıp “kahraman beyaz adam” figürünü getiriyor.

Bazı film yorumcuları, “Avatar”ın eski Hollywood kalıplarını kullandığını ve “beyaz mesih masalı”nı sürdürdüğü görüşünü ifade ederken, bazı eleştirmenler, filmin, Avrupalı göçmenlerin Amerika Kızılderililerini yerinden etmesi metaforunu kullandığını öne sürüyor.

“Yedi Yaşam”, “Köpek Oteli” gibi filmlerde rol alan oyuncu Robinne Lee de “Avatar”ın “Kızılderili kadının vahşi doğada ‘beyaz adama’ yol göstermesi ve sonunda ‘beyaz adam’ın bu insanların kurtarıcı olmasını içeren Pocahontas öyküleri”ni anımsattığını belirtiyor.

Yönetmen James Cameron ise bu tartışmalara filmin “ırkçı” mesajlar taşımadığını belirterek karşılık verdi. Cameron, filmin gerçek temasının diğerlerinin farklılıklarına saygı duymak olduğuna dikkati çekti.

Öte yandan, Box Office’ın verilerine göre, dünya genelinde geniş hayran kitleleri de oluşturmaya başlayan bilim kurgu filmi “Avatar“, ABD geneli ve Kanada’da dördüncü haftasında da birinciliğini sürdürdü.

Geçen hafta da büyük ilgi gören ve sinema salonlarının dolmasını sağlayan film, 50,3 milyon dolar gelir elde etti. “Avatar“ın, 4 hafta boyunca ABD ve Kanada’daki toplam hasılatı ise 430,8 milyon dolara ulaştı.

Bunun yanında, yönetmeni James Cameron’un ününe ün katan yapım, “Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü“nün de hasılatını geçerek, dünya genelinde tüm zamanların en çok kazanan ikinci filmi oldu.

Tüm zamanların en iyi hasılatını yapan film ise hala, yine Cameron’un elinden çıkan “Titanik” filmi.

“Sherlock Holmes” da beğenildi

Geçen hafta ABD ve Kanada’da “Avatar“dan sonra en fazla “Sherlock Holmes” ilgiyle izlendi. Söz konusu hafta 16,5 milyon dolar kazanan film, vizyona girmesinin üzerinden geçen üç haftada da 85,3 milyon dolar hasılat elde etti.

ABD ve Kanada’da geçen haftanın üçüncüsü ise hem çocukların hem de büyüklerin beğenisini kazanan “Alvin ve Sincaplar-2 (Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel)” oldu. Üçüncü haftasına giren film, şimdiye kadar toplamda 178,4 milyon dolar gelir elde etti.

Haftanın en fazla izlenen diğer filmleri ise sırasıyla şöyle:
“Daybreakers”, “İlişki Durumu: Karmaşık (It’s Complicated)”, “Aşka Yolculuk (Leap Year)”, “The Blind Side”, “Aklı Havada (Up in the Air)”, “İsyankar Gençlik (Youth in Revolt)”, “Prenses ve Kurbağa (The Princess and the Frog)”