“Arabesk yavşaklığından utanıyorum”

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say Facebook sayfasında “Arabesk yavşaklığından utanıyorum” demesi üzerine sanat dünyasının tepkisini çekti.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say Facebook sayfasında arabesk müzik hakkında sert sözler söyledi.

Say’ın, “Arabesk yavşaklığından utanıyorum” dediği not, sanat dünyasından isimlerin tepkisini çekerken, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da da köşe yazarı Ahmet Hakan ile atışmasına neden oldu.

Say Facebook’daki notunda şu ifadeleri kullandı:

“Arabesk müzik, arabesk yaşam tarzının betimlemesidir. Aydınlığın, çağdaşlığın ve öncülüğün, sanatçılığın sırtına külfettir. Emek karşıtıdır, duyarsızlıktır ve yaratamamaktır! Etik dışı “yalan dolanla” doludur. Ortadoğu işi, 3. sınıf, acındırmaca, tembellik, yeteneksizlik, rant, çamur, muallaklıklar üzerinden yaşar. Arabesk müziği yapan yapsın! Bu sayfaya tek gık diyeni yukarıdaki sebeplerden hemen atacağım! Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum!”
 

Işın Karaca: Sizi müzisyen sanmıştık

Say’a ilk tepki “Arabesque 2010” isimli bir albüm çıkaran Işın Karaca’dan geldi. Karaca, Say’a “Türkiye’de yaşadığınızı hatırlatırım! T.C.’de azınlığın dinlediği bir müzik icra etmeye çalıştığın ise cabası! Yazık, sizi müzisyen sanmıştık! Kendi oğlum “klasik müzik” eğitimi alırken, onun beğendiği bir müzisyenin böyle laflar sarf etmesi ne acı” şeklinde tepki gösterdi.

Ahmet Hakan’a: Kendini ifade edemiyorsun

Fazıl Say bu tepkilerin ardından Twitter sayfasında, “Kendi memleketimde sevilmemek anlaşılmamak her şey bitti demek değil. Daha iyi olma, ruh ile üretme, kendin olma arzusu biterse dertlenirim…” açıklamasını yaptı.

Köşe yazarı Ahmet Hakan ise bu açıklamaya, “Şu sıcakta bir de Fazıl Say’ın kafa ütülemesine maruz kalmak” diye cevap verince, ikili arasında gergin bir mesaj trafiği başladı:

Fazıl Say: Bir elinde kuran bir elinde konyak yeterince sıcak sana zaten. Çok değerli kafanın ütülenmemesi için takipçim olmayacaksın, değil mi?

Ahmet Hakan: Eğer tartışma kapasiten buysa, senin hakkından ancak Hakkı Bulut gelir.

Fazıl Say: Kıskandığın şey ne biliyor musun? Söyleyeyim. Sen bugün varsın. Ben yarın da varım… Twitter takipçim de olmayıver. Az kullanırım.

Ahmet Hakan: Ben bugün de yokum, yarın da olmayacağım. Sen bugün de, yarın da olacaksın. Ama ben senin gibi olmaktansa, olmamayı tercih ederim.

Fazıl Say: Ah ah, benim gibi olmakta ne var? Kendimi ifade ediyorum müzikle. Tüm gezegen anlıyor. Sen ifade edemiyorsun. Türkiye anlıyor.