Tarihte dünyanın en hayırsever insanı olarak bilinen, MS. 2. yüzyılda Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis Antik kentinde yaşayan Opramoas’ın, çevre kentlere ve insanlara yaptığı yaklaşık 3 milyon dinar ile dünyanın en hayırsever insanı unvanı kazandığı bildirildi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Rhodiapolis Antik Kentinde MS. 138-161 yılları arasında yöneticilik yaptığı bilinen hayırsever Opramoas’ın, en büyük hayrının, MS. 141 yılında meydana gelen depremde yıkılan 33 Likya kentinin yeniden inşa edilmesi olduğu belirtildi.

Opramoas’ın ayrıca gelinlik kızlara çeyiz parası, küçük çocuklara eğitim yardımı, yoksullara yardım ve açların doyurulması gibi bir çok hayır işini de üstlendiği kaydedildi. Opramoas’ın yaptığı yardımlar, kendisi adına inşa edilen anıt mezarının üzerinde de satır satır yer aldı.
Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, Opramoas adına ölümünden sonra yaptırılan anıt mezar taşları üzerinde, yardımlarının listesi, Romalı yöneticilerle yaptığı mektuplaşmaları içeren 12 yazıt, 19 mektup ve 33 dokümanın yer aldığını söyledi.

Bir tür otobiyografi olarak değerlendirilebilecek bu yazıtların dünyada taş üzerine yazılan en uzun yazıtlardan biri olma özelliğini de taşıdığını belirten Kızgut, yazıtlarda Opramoas’ın yaptığı yardımlar ve yardımlardan dolayı kendisine yapılan teşekkür ile minnet ifadelerinin de yer aldığını kaydetti. Kızgut, şöyle konuştu:

”Dünyanın en hayırsever adamı olarak bilinen Opramoas adına yaptırılan anıt mezar taşlarının üzerine, dünyada iken yaptığı tüm hayırseverlik işleri liste halinde yazılmış. Bu listede 33 Likya kentine depremden zarar gördükleri için yapılan yardımlara da yer veriliyor. Bu kentlere yaptığı yardımların tamamı, yapılan hesaplamalara göre 3 milyon dinar. Tabi söz konusu bu miktarı günümüz parasıyla karşılaştırmak ve kesin karşılığını söylemek çok zor. Biz bu paranın altın olduğunu düşünüyoruz. Şu anda sadece kendi anıt mezarını ayağa kaldırmak için yaptığımız proje yaklaşık 1 milyon TL. Bunun antik dönemdeki karşılığını söylemek oldukça zor. Belki ilerideki bulgulara göre bunu daha net, daha kesin olarak söyleme şansımız olacak.”

Kızgut, yapılan yardımların geneline bakıldığında, sadece kentlerin inşası için değil, halkın ihtiyacına göre bir yardım dağılımı gerçekleştirildiğinin görüldüğünü, ayrıca Opramoas’ın kendi yaşadığı şehir olan Rhodiapolis’e yaptığı yardımları yazdırmamasının da mütevazılığının bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.