Muğla’ya gelen turist sayısı yüzde 13 oranında artarken, özellikle Arap turistlerin ilgisi dikkat çekti.

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Muğla’ya gelen turist sayısının yüzde 13 oranında arttığını belirterek, Arap ülkelerinden gelen turist sayısında da geçen yıla göre yüzde 50’lik artış yaşandığını bildirdi. Bin 124 kilometre uzunluğundaki kıyı bandının çevrelediği Muğla ve ilçeleri, her yıl 3 milyon yabancı turisti ağırlıyor. 2010 yılının ilk 7 aylık dönemine ait rakamlara göre, Muğla’ya gelen yabancı turistler arasında İngilizler 916 bin 806 kişiyle ilk sırada yer alıyor. 105 bin 432 kişiyle Hollandalı turistler ikinci, 87 bin 382 kişiyle Almanlar üçüncü, 83 bin 227 kişiyle Rusya Federasyonu’ndan gelenleri dördüncü, 63 bin 522 kişiyle de Belçikalı turistler beşinci sırada yer alıyor.       

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Özer, bu yıl Muğla’ya gelen turist sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, ”Temmuz ayı sonu itibariyle Muğla’ya gelen turist sayısında yıllıkta yüzde 13, aylıkta yüzde 11 gibi bir artışımız var. Ancak bu artışın giderek çoğalacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl bölgemize gelen turist sayısının 3 milyonu geçeceğini düşünüyorum. Hedefimiz 3 milyonu geçmek.” dedi.
Özer, özellikle Lübnan, Filistin, Suriye ve Ürdün gibi Arap ülkelerinden gelen turist sayısında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50’lik bir artış yaşandığına işaret ederek, ”Geçen yıl yaklaşık 14 bin olan Arap turist sayısı bu sene yılın ilk 7 ayında 20 bine ulaşmış durumda. Türkiye’nin komşuları ve Arap ülkeleri ile olan ilişkilerinin çok daha sıcak olması, Türkiye’nin güvenilir ülke olması, dostane ve sosyal ilişkilerin artması, ticari ilişkilerin artması ve aynı zamanda gümrüklerin kaldırılması Arap turistlerin ülkemizi tercih etmesine neden oldu” diye konuştu.
Genel anlamda dış politika ve iç politikada yaşanan gelişmelerin Arap turistlerin Türkiye’ye gelmesini olumlu yönde etkilediğine işaret eden Özer, şu ifadeleri kullandı:
”Ülkemizin terörden uzak müreffeh bir ülke olması, gelen turistlere misafir anlayışıyla sunulan hizmetlerin her biri, turist sayısının artışında çok önemli etkenler. Muğla’nın turizmden gerekli pastayı alabilmesi için marka şehir haline dönüşmesi ve markalaşmayı sağlaması gerekmekte. Bu yönüyle de Muğla’mızı ‘Moda’ değil ‘Marka’ şehir haline dönüştürmemiz lazım. Bu bütünlüğü sağlayabilirsek hem iç hem dış turizm alanında Muğla’nın çok daha geliştirilebileceğini düşünüyorum.”dedi.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise turist sayısındaki artışın sevindirici olduğuna işaret ederek, ”Muğla bölgesine yılda yaklaşık 3 milyon turist geliyor. Bunların içinde farklı milletlerden turistler yer alıyor. Arap turist sayısındaki artışın nedeni bana göre iç ve dış politikada yaşanan olumlu gelişmeler” diye konuştu.