İlhan Abiye Veda

Önceki gün hayatını kaybeden Türkiye’nin aydınlanma savaşçısı, Cumhuriyet ile adı özdeş, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk için bugün İstanbul’da düzenlenen törenler sona erdi. Değerli yazar şiddetli yağmura aldırış etmeden törene katılan binlerce seveninin eşliğinde yarın toprağa verileceği Hacıbektaş’a uğurlandı.

Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk için ilk olarak Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi. Törene yurdun dört bir yanından çok yoğun düzeyde katılım oldu. Her yaştan billerce yurttaş yazarı son yolculuğuna uğurlamak için erken saatlerden itibaren salonu doldurdu.

Törene çok sayıda siyasi, gazeteci ve sanatçı da katıldı.

Törene katılanlar arasında  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Yönetim Kurulu üyesi Turgay Olcayto, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Anayasa Hukuku Profesörü. Prof. Dr. Süheyl Batum, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP Başkanı Masum Türker, Eski Başbakan Yardımcılarından Murat Karayalçın, EMEP Genel Başkanı Kamil Tekin Sürek, Meclis eski başkanı Hikmet Çetin, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç, Sanatçı Tarık Akan, Kadir İnanır, Tiyatrocu Genco Erkal, Işık yenersu, Güvenç Dağdeviren, Şerif Sezer, Macide Tanır, yazar Hikmet Altınkaynak, ressam Mehmet Güleryüz, Piyanist besteci Fazıl Say, İşadamı Rahmi Koç, Basın İlan Kurumu Genel Başkanı Mehmet Atalay, eski TSYD Başkanı Onur Belge, Gazeteci Sedat Ergin, Orhan Birgit, Oral Çalışlar, Uğur Dündar, Ergin Konuksever, şair Sait Maden, Araştırmacı Gürol Sezen, TSYD eski Başkanı Onur Belge, Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya, Hikmet Bila, Mümtaz Soysal, Emre Kongar, Güray Öz, Zeynep Oral, Erol Manisalı, Erdal Atabek, Ümit Zileli dikkat çekti.

Törenin sunumunu sanatçı Rutkay Aziz yaptı. Aziz, Selçuk’un “japon Gülü” kitabından bir parça okudu. Daha sonra sahneye çıkan Erdal Erzincan sazıyla bir türkü seslendirdi.

Törende Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Alev Coşkun söz aldı. Coşkun, İlhan Selçuk’tan alıntılar yaparak Cumhuriyet tarihini anlattı.

“O aydınlanmanın ordusuydu”

Törende Selçuk anısına bir konuşma yapan Emre Kongar, “O aydınlanmanın ordusuydu, Onun çok şapkası var, filozof ve köşe yazarı şapkası var. Tam bir hümanistti” dedi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise  “Aydınlarımızın baskı görmediği çağdaş bir demokraside buluştuğumuz zaman Selçuk’un ruhu şad olacaktır” dedi. 

Kongar’ın konuşmasının ardından Barkovizyon gösterisi yapıldı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’ın İlhan Selçuk için hazırladığı veda mesajı okundu.

BALBAY’DAN İLHAN SELÇUK’A VEDA

Mesaj salonda dakikalarca alkışlandı.

“Yaşantısını Atatürk devrimlerine adamış bir önder”

Daha sonra sahneye çıkan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi konuşmasında İlhan Selçuk’u bütün yaşantısını mücadelesini Cumhuriyet devrimlerine  ve Atatürk devrimlerine adamış bir önder olarak niteledi.

“İlhan Selçuk’a merhaba…”

Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya “İlhan Selçuk’a merhaba…” diyerek başladığı konuşmasını “Senin çizdiğin yolda Cumhuriyetçi tüm arkadaşlar devam edeceğiz. Güle güle…” diyerek bitirdi.

Törende piyanist besteci Fazıl Say, değerli yazar Selçuk için hazırladığı “Kara Toprak” adlı eseri çaldı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen ve Erdal Atabek’in ardından söz alan Şükran Soner değerli yazardan neler öğrendiklerini sıraladı ve aynı işkencelerin tekrar yapılamayacağını söyleyerek “İlhan abi bugünkü gibi sahnede; bu nasıl bir güçtür ki asker, sivil herkes ondan korktu” diyerek yazara veda etti.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki törenin ardından İlhan Selçuk’un cenazesi, binlerce kişinin katıldığı törenin ardından alkışlarla ve kırmızı karanfillerle gazetenin Şişli’deki merkez binasına getirildi.

“İlhan Selçuk ölümsüzdür”

Yazarın cenazesi binlerce kişinin eşliğinde alkışlarla Şişli’deki gazete binasına geldi.

Şiddetli yağmura aldırış etmeden gazetenin binası önünde yurttaşlar “Türkiye laiktir laik kalacak” “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” “İlhan Selçuk ölümsüzdür” “Yurtsevenler çıkacak hesap soracak” “Hükümet istifa” “Türkiye seninle gurur duyuyor” “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları dikkat çekti.

Gazetede, değerli yazar için açılan defteri imzalayan yurttaşlar törenin sona ermesiyle dağıldı.

İlhan Selçuk’un cenazesi yarın toprağa verileceği Hacıbektaş’a uğurlandı.

İlhan Selçuk, yarın öğlen, Hacıbektaş’ta, ağabeyi Turhan Selçuk’un yanında, Mahsuni Şerif’in mezarı ile Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesindeki Yıldızlar Mezarlığı’nda defnedilecek.

“İlhan Selçuk’un katili Gladyo”

Tören salonundaki yoğun katılım nedeniyle salona giremeyen yurttaşlar töreni, fuayede kurulan ekranlardan izliyor. İşçi Partililer fuayede “İlhan Selçuk’un katili Gladyo” yazan bir pankart açtı.

Eğitim derneklerine bağış

Tören sırasında fuayede kurulan Türk Eğitim Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı standları sayesinde bu derneklere çok sayıda bağış yapıldı