Çocukların Yüreğine Aktı
 

MiniklerGol Atacaklar Hakkari Devlet Hastanesi’nden “arka sokaklara” taşan bir doktor Dilek Yeşilbaş… Hakkarili Çocuklardan oluşturduğu futbol takımıyla bölge çocuktaşlarını çok başka bir yere taşıdı. Şimdi minikler, mayıs ayında Almanya’daki futbol turnuvasında Türkiye’yi temsil edecekler…

FATMA K. BARBAROSOĞLU

Anadolu Spor Akademisi Projesi bir Avrupa Birliği projesi… Ağrı Valiliği ve Hakkâri Valiliği desteğiyle Baran Yetenek Avcıları Derneği kuruldu. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı olan Dr. Dilek Yeşilbaş Hakkari’ye yaklaşık bir buçuk yıl önce mecburi hizmet kapsamında atanan bir psikiyatri uzmanı. İslam medeniyeti, insan odaklı bir medeniyet. Bir insan binlerce insanın şifası için vesile olabiliyor. Hakkari Devlet Hastanesi Psikiyatri uzman Hekim Dr Dilek Yeşilbaş işte o insanlardan biri. Sadece hastanede şifa dağıtmakla kalmadı. Sokaklara da taştı. Taştı ve Hakkari’den minik bir futbol takımı çıkardı.

Hakkarili çocuklardan futbol takımı kurma fikri nasıl çıktı?

Herkes annesinden masum olarak doğar. Hiç kimse potansiyel suçlu değildir. Çocuğu öncelikle anne baba aile olmak üzere içinde yaşadığı çevre şekillendirir. Ve “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” hadis-i şerifi yol göstericimiz. Yıllardır kendilerinin belirlemediği bir hayatı yaşamak zorunda bırakılan, top atmakta mahir çocuklar, geleceklerini bıçak gibi kesen cezalar aldılar. Gözlerine bakma cesaretini gösterdiğinizde her çocuk gibi masumdular. İşte bu çocuklar gündüz gözyaşlarınıza sebep, gece rüyalarınızın konusu olunca onlar için bir şeyler yapmak gerekliliği ortaya çıktı.

İlk ne yaptınız?

Bir dernek kuralım ve bu çocuklar için elimizden geleni yapalım fikri böylesi sancılı ve uykusuz gecelerin sonucunda oluştu. Baran Yetenek Avcıları Derneği Hakkâri Üniversitesi öncülüğünde, Hakkâri Valiliği desteğinde kuruldu. Sonrasında çocukları, Fatih Terim’in ve TFF’nin desteği ile Kayseri’deki Türkiye Estonya maçına götürme projesi gerçekleşti.

Bütün bunlar “Umut Projesi kapsamında yapılıyor. Bölgenin ‘Umut Projesi’ nasıl doğdu?

Anadolu Spor Akademisi projesine dahil olmak için çalışmalar başladı. Teklifimiz yüreği de yüzü gibi aydınlık olan Proje koordinatörü Özcan Şimşek Bey tarafından hiç tereddütsüz kabul edildi. Özcan Bey “proje herkesindir” dedi. “Anadolu Spor Akademisi projesi bir hayatı değil, birçok hayatları doldurur ve çocuklar o kadar masumdurlar ki, bir milletin savaşını durdurabilirler” dedi. Böylece doğu ve güneydoğu bölgesindeki 10 ili kapsayan bu projeye, Hakkâri de dâhil edilmiş oldu.

Projeye valilerin desteğini de özellikle ifade etmek gerekiyor herhalde…

Kesinlik evet. Merkezi Ağrı ilinde olan projeye dâhil olmamız konusunda Ağrı Valisi Mehmet Çetin beyefendi ile görüşülerek prensipte anlaşmaya varıldı. Sonrasında Hakkâri’ye gelindi. Hakkâri Valisi Muammer Türker beyefendi projeyi dinleyince heyecanla karşılandı.

Peki, miniklerin seçimini nasıl gerçekleştirdiniz?

Almanya’daki U-11 ELBTAL CUP Futbol Turnuvası’na katılması için seçilecek Hakkarili 14 çocuk için çalışmalar başlatıldı. Seçmeler Yüksekova ve Hakkâri yaklaşık bin çocuk arasında geçen mücadele sonucu ilk etapta 28 çocuğun seçilmesi ve bir haftalık kampa alınması ile başladı.

Çocuklar mayıs ayında İstanbul’da kampa girecekler değil mi?

Hakkari’de yapılacak olan 3 haftalık kamptan sonra çocuklarımız 11-19 Mayıs tarihleri arasında TFF’ nin Riva tesislerinde kampa girecekler. Bu sırada Fenerbahçe, Beşiktaşve Galatasaray kulüplerinin alt yapıları ile hazırlık maçlarıyapacaklar. Ayrıca Fatih Terim, Ertuğrul Sağlam, Turan Sofuoğlu, Erdi Demir, Hasan Vezir, Lemi Çelik, Cüneyit Tanman, Semih Yuvakuran, Tanju Çolak, Şirin Berber, Rıza Çalımbay v.s gibi futbolun duayenleri tarafından ziyaret edilecekler. Hakkarili çocuklarımız iki gün Rıdvan Dilmen tarafından antrenmana çıkarılacaklar.

Hakkari’de tatlı bir heyecan var

Bu proje sizi çok heyecanlandırıyor. Her aşamasından zevk aldığınızı biliyoruz. Bizimle özellikle paylaşmak istediğiniz bir anınız var mı?

Şimdilerde Hakkâri’de farklı ve tatlı bir heyecan rüzgârı esiyor. Fakat bana sorarsanız olayın en güzel tarafı seçmelere lastik ayakkabı ile gelen minicik ayaklı, ufacık boylu Reber’in lastik ayakkabılarının yerinde artık Adidas ayakkabılarının oluşu.

Miniklerin programı oldukça yoğun olacağa benziyor…

Evet. İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ziyaret edecekler. Kendisi de bir Hakkârili ve futbol hastası olduğu bilinen Yılmaz Erdoğan’ın Çok Güzel Hareketler Bunlar programına konuk olarak çıkarılacaklar.

Futbol oynayınca hayatları değişti

Almanya yolculuğu ne zaman?

19 Mayıs tarihinde Almanya’ya hareket edecek olan minikler, burada turnuvaya katılacaklar. Bu organizas-yonun sponsorluğunu Spor Toto Teşkilat Başkanlığı yapıyor. Ayrıca Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Faruk Nafiz Özak’ın da organizasyona maddi manevi katkıları oldu.

Çocuklar sizi görünce ne yapıyor ?

Bana bazısı ‘Dilek abla’, bazısı da ‘hocam’ diye hitap ediyor. Bazen sokağın başında gördüklerinde koşarak yanıma geliyorlar. Bazen polikliniğin önünde beni bekliyorlar. Göz göze geldiğimizde ılık bir şey akıyor aramızda. Onlar için yaptığınız her şey yetersiz geliyor. ‘Daha önce neden gelmedim’ diyorsunuz. Seçmelerde başarı gösteren Furkan’ın babası geçen gün teşekkür etti bize. “Çocuklarımızla ilgileniyorsunuz. Allah sizden razı olsun” dedi. Burada ufacık bir dokunuşla hayatların nasıl da bambaşka bir istikamette ilerlediğini görmek bizi çok mutlu ediyor.