Doğu Anadolu bölgesinin bilinen 3 bin yıllık geçmişe sahip mutfak kültürü ve yemekleri ayrıntılı olarak bir kitapta toplandı.


İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli’nin editörlüğünü yaptığı kitap, Bitlis’te geçen yıl düzenlenen ”Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu”nda yer alan sunumları ve bölgenin yemeklerini içeriyor.

Kitabın önsözünde açıklaması bulunan Prof. Dr. Belli, kitapta Doğu Anadolu Bölgesinin şimdilik bilinen 3 bin yıllık geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerinin ayrıntılı olarak incelendiğini ve bunun bilimsel yöntemlerle anlatıldığını bildirdi.

Sempozyumun ardından basılan kitabın, Doğu Anadolu Bölgesinin kültür tarihinde çok önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu açıklayan Prof. Dr. Belli, sempozyumun Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis Valiliği ve Bitlis Belediyesinin ev sahipliğinde, İstanbul Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Yemek ve Kültür Dergisi ve Çekül Vakfının organizasyonuyla düzenlendiğini anımsattı.

Prof. Dr. Belli, ”Sempozyuma sunulan birbirinden değerli bildiriler önemini yitirmeden kitap olarak basıldı. Basımı sağlamak için elinden gelen her türlü çabayı harcayan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru’ya teşekkür ediyorum” dedi.