Hükümetlerin ve şirketlerin çalışanlarını uluslararası görevlere atamalarına yardımcı olmak üzere yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde en yüksek yaşam kalitesine sahip şehir Zürih.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırmasına göre, 215 şehir arasında Zürih birinci sırada yer alırken İstanbul 114’üncü oldu. Bağdat ise dünyanın yaşam kalitesi ve kişisel güvenlik seviyesi en düşük olan şehri.

İstanbul, yaşam kalitesinde 114. sırada

İSTANBUL/LONDRA – Global piyasalarda insan kaynakları yönetim danışmanlığı alanında faaliyet gösteren Mercer’in dünya genelinde 215 şehirde gerçekleştirdiği Yaşam Kalitesi Araştırmasının 2008 sonuçlarına göre, birinciliği Zürih aldı. Sıralamada, Bağdat son, İstanbul ise 114’üncü sırada bulunuyor.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırmasına göre, Eylül-Kasım 2007 arası dönemde toplanan veriler sonucunda, Zürih birinci sırada yer aldı. Viyana ve Cenevre ikinciliği paylaştı.

Hükümetlerin ve şirketlerin çalışanlarını uluslararası görevlere atamalarına yardımcı olmak üzere yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde en yüksek yaşam kalitesine sahip şehirler Avrupa’da bulunuyor. İsviçre ve Almanya Avrupa’nın en yüksek yaşam kalitesine sahip ülkeleri olurken, her birinin listede ilk 10’da üç şehri yer alıyor.

Türkiye’nin İstanbul’la temsil edildiği araştırmada, İstanbul 74,7 puanla 114. sırayı Rio de Janeiro (Brezilya) ile paylaşıyor. İstanbul 2007 yılıyla kıyaslandığında 121. sıradan 114’e yükselerek 7 basamak birden atlamış durumda.

Kişisel güvenlikte Lüksemburg birinci

Kişisel güvenlik söz konusu olduğunda Lüksemburg 131.4 puanla birinci sırayı alırken, sıralamanın sonunda yine Bağdat 3.8 puanla yer alıyor. Sıralamada Amerika Birleşik Devletleri’nin en güvenli şehri olarak görülen Chicago 53’üncü sırada bulunurken, Bern, Cenevre ve Zürih’in ikinciliği Helsinki ile paylaşıyor olmasının Avrupa’nın en güvenli ülkesi olarak İsviçre’nin konumunu teyit ettiğine dikkat çekildi.

Amerika kıtasının geneline bakıldığında Yaşam Kalitesi Araştırmasında ipi göğüsleyen Kanada şehirleri olarak görünüyor. Vancouver dünya sıralamasında dördüncü olarak yer alırken, Toronto (15), Ottawa (19) ve Montreal (22) de ön sıralarda yer alıyor.

ABD’de ise Honolulu (28) San Francisco (29), Boston (37), Chicago – Washington (44) ve New York (49) ile ilk 50’nin içinde yer alıyor. Yaşam Kalitesi Araştırmasında Auckland (5), Asya Pasifik’te yaşam kalitesinin en yüksek olduğu şehir. Bu şehri Sydney (10) ve Wellington (12) izliyor. Asya’nın diğer bölgelerinde ise Singapur 32. sırayı Paris’le paylaşarak 2007’deki yerinin iki basamak üzerinde yer alıyor. Tokyo 35, Pekin ise 116’ncı sırada.

Afrika ve Orta Doğu’ya genel olarak bakıldığında, araştırma sonuçlarına göre Güney Afrika’daki Cape Town (80) bölgede yaşam kalitesi en yüksek olan şehir. Bu şehri Dubai (83) ve Abu Dhabi (87) izlemekte. Yaşam Kalitesi Araştırmasında en alt sırada bulunan 25 şehrin 19’u Afrika’da yer alıyor.

Bağdat, 3.8 puanla dünyanın yaşam kalitesi ve kişisel güvenlik seviyesi en düşük olan şehri. Bölgenin en güvenli şehri Abu Dabi 112 puanla 33. sıradayken onu Dubai (47) ve Port Louis (60) şehirleri izliyor.

Monocle dergisi: Birinci Kopenhag

Öte yandan, İngiltere’de yayımlanan Monocle adlı dergi ise dünyanın yaşam kalitesi en yüksek kenti olarak Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı seçti. Dergi, “yaşam kalitesi en yüksek 25 kent” listesini, genellikle bu tür seçimlerde kullanılan barınma maliyeti, eğitim kalitesi gibi alışılmış unsurlara bir kadeh iyi şarap içilebilmesi imkanı, yeni mimarinin kalitesi, yeni bir iş kurmada kentin sunduğu olanaklar ve kentteki sinema sayısı gibi unsurları da göz önüne alarak oluşturdu.

Derginin 19 Haziran sayısında yayımlanacak listede, dünyanın yaşam kalitesi en yüksek kentleri sırasıyla “Kopenhag, Münih, Tokyo, Zürih, Helsinki, Viyana, Stockholm, Vancouver, Melbourne, Paris, Sydney, Honolulu, Madrid, Berlin, Barcelona, Montreal, Fukuoka, Amsterdam, Minneapolis, Kyoto” oldu. Beş kent de bu listeye “daha iyiyi başarmaya aday” olarak eklendi. Bu kentler de “Hamburg, Singapur, Cenevre, Lizbon ve Portland” şeklinde sıralandı.

İstanbul, yaşamak için harika kentler arasında

Dergi editörleri, İstanbul ve aynı durumda bulunan “dünyanın en güzel kentleri arasında adı geçen” ancak genel kriterler noktasında yeterli görülmeyen kentler için de ayrı bir kategori açtı. Bu kategorideki kentlerin “hiçbir zaman genel kriterlere uygunluğu yakalama şansları olmadığını, son derece zayıf altyapıları bulunduğunu” öne süren dergi editörleri, bu kentlerin yine de “yaşamak için harika kentler olduklarını” ve bunu en iyi bu kentlerde yaşayanların bileceğini kaydetti.

İstanbul’un üçüncü sırada yer aldığı bu listede ilk sırada Cenova, ikinci sırada Buenos Aires, dördüncü sırada Beyrut ve beşinci sırada da Phnom Penh bulunuyor.

Özel ödüllerde de Paris “en iyi küresel kent”, Madrid “en iyi iş kenti”, Berlin “en iyi kültür kenti”, Kopenhag “en iyi planlanmış kent”, Fukuoka “en iyi ticaret kenti” seçildi.

Bu arada listelerde yer alan kentlerin ilginç özelliklerine dikkat çekildi. Derginin belirlediği yaşam kalitesi en yüksek 25 kent listesinde üç ABD kenti bulunuyor. Amsterdam’da bir park yeri izni almak için 7 yıl uğraşmak ve beklemek gerekiyor. Kyoto’da 17 adet dünya kültür mirası olarak kayıtlı eser var.

Monocle araştırmacıları ayrıca, Minneapolis’te 80 çatının yeşillendirilmiş olduğuna, Helsinki’de 12 yaşın üzerindeki gençlerin yüzde 87’sinin her gün gazete okuduklarına, Berlin halkının yüzde 95’inin geniş bant internet kullanıcısı olduğuna, Paris’te 376 adet sinema bulunduğuna, Kopenhag’da her yıl 5 bin yeni işyerinin açıldığına ve nüfusu 376 bin 815 olan Zürih’te 115,379 kişinin İsviçre pasaportu taşımadığına dikkat çekti.