Zayıflarken bilimsel yöntemleri tercih edin

Uzmanlar, zayıflamak isteyen kişilerin bilimsel yöntemleri tercih etmesi gerektiğini, doktor, diyetisyen ve psikolog eşliğinde bir programla diyet yapmaları gerektiğini söylediler.

Estethica Cerrahi Tıp Merkezi’nden Uzman Psikolog Banu Akman Şahin, zayıflamada multidisipliner yöntemlerin çok önemli olduğunu belirterek, özellikle obezite tedavisinde buna daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, obez olan birinin diyet programında doktor, diyetisyen ve psikolog desteğinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Ayrıca kadın doğum uzmanı, kardiyolog, endokrinolog da gerektiğinde ekibe dahil olmaktadır. Kişinin beslenme programı oluşturulurken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır. Bunlar; tedavi öncesi yapılan sağlık testleri (kan bulguları, ultrason, EKG gibi), varsa kişinin daha önceden kullandığı ilaçlar, ekonomik ve sosyal durum, iş hayatı, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyidir” dedi.

Şahın, zayıflamak isteyenlerin önce doktorla görüştüğünü, zayıflamaya engel bir durum olup olmadığına bakıldıktan sonra gerekli tahlillerin istendiğini ve buna göre bir tedavi yönteminin uygulandığını söyledi.

Kademeli olarak, kişinin her geldiği seansta beslenme alışkanlıklarında düzeltmeler yapıldığını, kişiye ‘yeterli ve dengeli beslenme’nin öğretildiğini anımsatan Şahin, “Her hafta duruma göre gerekli olan besin gruplarında ayarlama yapılır yani arttırma ya da azaltma yoluna gidilir. Bazı besinler, kişinin sağlık problemleri göz önünde bulundurularak bir süreliğine veya tamamen sınırlandırılır. Bu gıdaların yerine kullanılabilecek uygun alternatifler üretilmeye çalışılır” diye konuştu.

Asıl önemli olanın kilo kaybından sonra kaybedilen kilonun tutulması olduğunu ifade eden Şahin, kişiye kazandırılan kendine özgü beslenme alışkanlığının, kişi hayata adapte edebilmesi gerektiğini, bu nedenle kişinin mutlaka psikolojik destek alması gerektiğini söyledi. Şahin, özetle şunları söyledi:

“Obezite tedavisinde takibin, psikolog eşliğinde olması gerekir. Kişinin beslenme alışkanlığını oturtması, elde edilen vücut ağırlığı kaybının korunması adına önemlidir. Diyet yapmanın yani sağlıklı ve düzenli beslenmenin en önemli adımı hayatımızı gözden geçirmeyi ve bazı alışkanlıklarımızı değiştirmeyi gerekli kılar.

Beslenme alışkanlıklarının ve yerleşmiş düşüncelerin değişmesi ancak bu konuda uzman bir psikolog yardımıyla söz konusu olabilir. Genelde kilolar fiziksel nedenleri elimine edildiğinde duygusal, ruhsal veya cinsel anlamda yaşanan boşlukların görüntüleridir. Bu nedenle gerçekte altta yatan nedenleri keşfetmek, kişinin kendini tanıması, yemeğe neden olan faktörleri anlamak önemlidir.

Beslenme ve diyet uzmanı tarafından kısa süreli uygulanmak üzere verilmeyen, kişilerin kendince yaptığı “şok diyetlerde” genelde uzun süren açlıklar ya da çok sınırlı yemek söz konusudur. Fiziksel olarak vücudu zorlayan bu tür yanlış beslenmelerin ardından eğer kişinin geçmişinde depresyon panik bozukluk gibi bir psikolojik problem varsa tetiklenmesi söz konusu olabilir.”