Türk filmlerinin Almanya’da yaşayan geniş Türk nüfusunun yanı sıra,Türk sinemasına ilgi duyan Alman vatandaşlarına da ulaşmasını ve iki kültür arasında köprü oluşturmayı amaçlayan Frankfurt Türk Film Festivali’nin dokuzuncusu 1-8 Kasım tarihleri arasında yapılacak

Frankfurt Türk Film Festivali kapsamında Türkiye’den 25’e yakın güncel sinema filminin yanında göçmenlik, ırkçılık, kuşaklar arası çatışma ve din, çevre gibi konuları işleyen belgesel ve kısa filmler de gösterilecek. Festivalin bir önemli yeniliği de ünlü sanatçımız Türkan Şoray‘ın açılışını yapacağı Sinema Kostümleri Sergisi olacak. Türk filmlerini Almanya’da geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Festival programında bu yıl, Türkiye’de yüksek gişe rakamlarına ulaşan Devrim Arabaları, Pandoranın Kutusu, Güz Sancısı, Uzak İhtimal gibi filmlerin yanı sıra Son Cellat, Hayat Var, Usta, Dinle Neyden, Nokta, Gölgesizler, İki Dil Bir Bavul, Köprüdekiler, Mommo, Sıcak‘ın aralarında bulunduğu filmler yer alıyor.
 

‘Festivale ilgi artıyor’

Festivalin bu yıl iki onur konuğu var. Türkan Şoray ve Kadir İnanır‘a Festivalde onur ödülleri verilecek. Festivalin açılış filmi ise Türkiye’de adından çok söz ettiren ve yüksek bir seyirci kitlesine ulaşan Devrim Arabaları isimli film olacak. 9. Frankfurt Türk Film Festivali hakkında bilgi veren Festival Direktörü Hüseyin Sıtkı, Festivalin kentin kültürel yaşamında kalıcı bir etkinlik olarak Frankfurt ve çevresinin sosyal yaşamında yerini aldığını belirtti. Sıtkı, bu yıl bir dizi yeni etkinliğe imza atacaklarını ve hedeflerinin 500 bin seyirciye ulaşmak ve filmlerin başka Alman kentlerinde de gösterimini sağlamak olduğunu söyledi. Sıtkı, üç bölümden oluşan festival programında birinci bölümde, Türkiye’de önemli yönetmenlerin imza attığı ve sinemaseverlerin büyük ilgisini çeken ve hakkında çok konuşulan 25 güncel filmin yer alacağını, ayrıca ikinci bölümde ise Almanya’dan Türk kökenli sanatçıların çektiği veya oynadığı 4 filmin gösterileceğini kaydetti.

Sıtkı, üçüncü bölümde ise Avrupa Filmleri Forumu adı altında uyum, göçmenlik, ırkçılık, kuşaklar arası çatışma ve din, çevre gibi festival yönetim kurulunun belirlediği bir konuyu işleyen yapımlara yer verileceğini ve bu yıl bu kapsamda dört filmin sunulacağını belirtti. Sıtkı, “Festival Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Adalet Bakanı ve Uyum ve Avrupa İlişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Jörg Uwe Hanh ile Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Petra Roth ve Frankfurt Başkonsoluğu’nun himayesinde ve desteğinde 8 yıldır başarılı bir şekilde yapılıyor. Türkiye’ den Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra TRT Kurumu ve daha pekçok kuruluş festivale destek veriyor” dedi.
 

Türkan Şoray açılışı yapacak

Bu yıl festivalin 1 Kasım Türkan Şoray- Sinema Kostümleri Sergisi’nin açılışı ile başlayacağı bilgisini veren Sıtkı, açılışa ve 2 Kasım’da Frankfurt CineStar Metropolis sinemasında yapılacak geniş katılımlı gala gecesine Türkan Şoray’ın şahsen katılacağını ve Şoray’a festival onur ödülünün sunulacağını  söyledi. Sıtkı, 2 Kasım’daki festivalin açılış galasında Devrim Arabaları’nın gösterileceğini ve filmin yönetmeni Tolga Örnek ile filmin oyuncularından Vahide Gördüm, Altan Gördüm ve Selçuk Yöntem ile birlikte siyasetten ekonomiye, kültürden sivil toplum temsilcilerine kadar 800′ e yakın Türk, Alman ve diğer etkinliklerden davetlinin geceye katılacağını kaydetti. Festivalin bu yılki ikinci onur konuğunun Kadir İnanır olduğunu ifade eden Hüseyin Sıtkı, 6 Kasım’da Kadir İnanır için özel bir gece düzenleneceğini ve gecede sanatçının en son oynadığı ‘Son Cellat’ adlı filmin gösterileceğini kaydetti. Bu yıl Yılmaz Güney‘ in ölümünün 25. yıldönümü nedeniyle özel bir bölüm hazırlandığını aktaran Hüseyin Sıtkı, bu kapsamda Güney’ in Sürü, Seyit Han ve Ağıt filmlerin de gösterime sunulacağını açıkladı.
 

Çağan Irmak Türk sinemasını anlatacak

Festival Direktörü Sıtkı 1-8 Kasım tarihleri arasında sinema üzerine bir dizi etkinlik ve seminer düzenleneceğini belirtti. Sıtkı, “Bilindiği gibi yurt dışında yapılan Türk film gösterilerinin amaçlarından biri de gösterilen filmler çerçevesinde tartışmalar ve söyleşiler düzenleyerek, içinde yaşadığımız ülke halkını Türkiye’nin sinema sanatçıları ve yaratıcıları ile bir araya getirip, ortak kültürlerin paylaşıldığı yeni dostlukların, işbirliklerinin doğduğu ve yaşamın barış içerisinde yaşanılabildiği ortak bir zemin hazırlamaktır” dedi.

Festivalde bu kapsamda Çağan Irmak ve Türk Sineması konulu bir seminer verileceğini söyleyen Hüseyin Sıtkı, Frankfurt Goethe Üniversitesi Theater-, Film und Medien Wissenschaft/Tiyatro-Sinema ve Medya Fakültesi’ nde Almanca olarak yapılacak seminerde Çağan Irmak’ın konuşmacı olarak katılacağı bilgisini verdi. Nur Onur ve Alican Sekmeç‘ in konuşmacı olarak katılacakları ‘Sinema ve Gençlik’ adlı ikinci seminerin de 6 Kasım’da Frankfurt Goethe Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde, Türkçe olarak özellikle Türkoloji okuyan, Türkçe bilen veya Türk diline ve kültürüne ilgi duyan öğrencilere yönelik olarak yapılacağını kaydetti. Sıtkı, bu yıl ilk defa Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Aydın Bil Üniversitesi gibi 15′ e yakın üniversitenin sinema bölümü öğrencilerinin eserlerinin katıldığı bir kısa film yarışmasının da düzenleneceğini söyledi.