Norveç’in başkenti Oslo, 29 Mayıs’ta yapılacak 55. Eurovision Şarkı Yarışması’na hazırlanıyor.

Ankara– İlki 1956 yılında düzenlenen yarışma, Monaco’da, 1970’e kadar Avrupa Yayın Birliği’nin yöneticiliğini yapan Marcel Bezencon tarafından ve 1951’de yapılan İtalyan Sanremo Festivali örnek alınarak ortaya çıkarıldı. İsviçre, yarışmanın ilk kazanan ülkesi oldu.

Eurovision Şarkı Yarışması’nı her yıl tahminen 100 milyon kişi izliyor.

Eurovision rekorları

İrlandalı şarkıcı Johnny Logan, yarışmayı 3 kez kazanarak bu alanda rekoru elinde bulunduruyor. 1980 ve 1987’de İrlanda’yı temsil eden ve iki kez birinci olan Logan, 1992’de Linda Martin’in seslendirdiği ve birinci olan parçanın da bestecisiydi.

ABBA, Eurovision Şarkı Yarışması’nın en başarılı grubu oldu. İsveçli grup 1974’de ”Waterloo’ adlı parçasıyla birinciliği kazanmıştı.

Yarışmanın en çok yeniden yorumlanan şarkısı, Domenico Mudugno’nun ”Volare” olarak da bilinen ”Nel Blu Di Pinto Di Blu” oldu.

İrlanda yarışmayı 7 kez kazandı. Lüksemburg, Fransa ve İngiltere 5, İsveç ve Hollanda 4 kez birinciliği elde etti.

En çok kazanan şarkılar İngilizce seslendirilenler oldu. İngilizce olan şarkılar 22 kez kazandı. Fransızca da 14 birincilikle ikinci popüler dil arasında. Hollandaca ve İbranice şarkılar 3 kez birinciliği aldı.

26 yaşındaki Dima Bilan, 2008’de Rusya’ya ilk zaferini kazandırdı. Sertab Erener de 2003’te Türkiye’ye ilk birinciliği getirdi.

Moskova’da 2009 yılında düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması’nı Norveç adına yarışan Alexander Rybak, ”Fairytale” adlı şarkısıyla kazanmıştı. Türkiye’yi temsil eden Hadise ise ”Düm Tek Tek” şarkısı ile 4. olmuştu.