Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye Manga ile 2’nci oldu.

 Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nı Almanya 246 puanla kazanırken, Türkiye, 170 puanla ikinci oldu.

Türkiye, ülkelerin verdiği oylamalar sırasında uzun süre ikinci sıradaki yerini korudu ve oylamayı ikinci sırada tamamladı.

Oslo’nun Telenor Arena salonunda yapılan final gecesinde Türkiye adına Manga, “We could Be The Same” (Aynı Olabiliriz) parçasıyla sahne almıştı.

“Gurur duyuyoruz”

Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden ve yarışmada 170 puanla ikinci olan ”Manga” grubu üyeleri, ”yarışmada ikinci olmaktan gurur duyduklarını ve çok mutlu olduklarını” söyledi.

Manga grubu üyeleri, yarışmadan sonra yaptıkları açıklamada, ”ülkelerin verdikleri puanların açıklandığı sırada çok heyecanlandıklarını, ancak bu sonucu hakettiklerini” dile getirdiler.

Puan beklemedikleri bazı ülkelerden çok puan aldıklarını, puan bekledikleri bazı ülkelerden ise hiç puan alamadıklarını veya az puan aldıklarını ifade eden grup üyeleri, ”Eurovision’un kendileri için büyük bir tecrübe olduğunu, kendilerini profesyonel anlamda daha çok geliştirdiklerini” söylediler.

Kendilerinin Rock grubu olmasına rağmen Eurovision’un müzik dünyası için büyük önemi bulunduğu görüşünde olduklarını da belirten Manga üyeleri, kısa bir tatilden sonra çalışmalarını sürdürmek istediklerini, çalışmalarına ara vermek istemediklerini de kaydettiler.

Manga’ya büyük alkış Sahneye stilist Mehmet Acar tarafından hazırlanan “Que” firmasının kostümleri ile çıkan Manga, koreograf Genevieve Cleary’in koreografisi ile diğer ülkelerden değişik gösteri sundu.

Yarışmadaki tek rock grubu Manga, geleneksel Türk müziği ile modern Batı müziğini karıştırarak sunduğu sahne gösterisiyle çok başarılı şov yaptı. Sahnede robot olarak insana dönen ve vokalist Ferman’a sarılan Natalie Marrable’ın, lazer ışıkları ile donanmış giydiği 70 kiloluk kostümü, büyük ilgiyle izlendi. 55 kilo ağırlığında olan Mararable’nin, 70 kiloluk kostümünü sahnede çıkarmakta zorlanmaması da dikkat çekti.

Manga finalde, “We could Be The Same” (Aynı Olabiliriz) parçasının Belçikalı prodüktör Hans Vrancken tarafından yapılan düzenlemesi ile sahne aldı. Bas gitarda Cem Bahtiyar, bateride Özgür Öney ve DJ Efe Yılmaz tam rock grubuna yakışan tarzlarıyla salonda coşku yarattı.

 MTV müzik kanlında kullanılan büyük şovlarına özgü görüntü, sahne ve estetik anlayışı Eurovision prodüktörleri tarafından Manga’nın Eurovision sahne şovunda kullanıldı. Oslo’nun Telenor Arena salonunda, Norveç’in resmi televizyonu NRK’nin yönetimi altında yürütülen dev televizyon şovu, dünyanın her bir yanında yaklaşık 150 milyon kişi tarafından izlendi. 23 kamera ile canlı takip edilen yarışmada, gitarda Yağmur Sarıgül’ün sıçrama hareketleri ve sol gözündeki göz yaşını andıran boya gözden kaçmadı.

Finalde 4500 adet ışık, 23 naklen yayın kamerası, 134 dev hoparlör kullanıldı. Norveç Prensesi ve Norveç’in gelecek Kraliçesi Mette Maret, yarışmayı salonda izledi. Yarı finalin başlangıcından önce şovlarıyla programı renklendiren Fra Wallmans Saconoor grubu, ABBA gösterisinin ardından Türkiye’ye 2003’te Riga’da birincilik kazandıran “Everyway That I Can” adlı parçasıyla salonu coşturdu. Final yarışması sonuçları Oslo’nun Telenor Arena salonunda yapılan final gecesinde sonuçlarda son noktayı 39 ülkeden seyircilerin verdiği oylar koydu.

 Oylama sonucu ilk 5 sırada yer alan sanatçı, şarkı ve alınan puanlar

 Almanya’dan Lena (Meyer-Landrut) ”Satellite” parçasıyla birinci (246 puan),

Türkiye’den Manga grubu ”We could be the same” (Aynı olabiliriz) ile ikinci (170 puan),

Romanya’dan Paula Seling & Ovi ”Playing with fire” ile üçüncü (162),

Danimarka’dan Chanée & N’evergreen ”In a moment like this” ile dördüncü (149 puan)

ve Azerbaycan’dan Safura ”Drip Drop” ile beşinci (145 puan) oldu.

 Finale katılan diğer ülke, sanatçı, şarkı ve aldıkları puanlar ise şöyle sıralandı:

6. Belçika, Tom Dice, ”Me, and my guitar”, 143 puan

7. Ermenistan, Eva Rivas, ”Apricot stone”, 141 puan

8. Yunanistan, Giorgos Alkaios & Friends, ”OPA”, 140 puan

9. Gürcistan, Sofia Nizharadze, ”Shine”, 136 puan

10. Ukrayna, Alyosha, ”Sweet people”, 108 puan

11. Rusya, Peter Nalitch & Friends, ”Lost and forgotten”, 90 puan 12. Fransa, Jessy Matador, Allez olla ole”, 82 puan 13. Sırbistan, Milan Stankoviç, ”Ovo je Balkan”, 72 puan 14. İsrail, Harel Skaat, ”Milim”, 71 puan 15. İspanya, Daniel Diges, ”Algo Pequenito”, 68 puan 16. Arnavutluk, Juliana Paşa, ”It’s all about you”, 62 puan 17. Bosna Hersek, Vukasin Brajiç, ”Thunder and Lightning”, 51 puan 18. Portekiz, Filipa Azevedo, ”Ha dias assim”, 43 puan 19. İzlanda, Hera Björk, ”Je ne sais quoi”, 41 puan 20. Norveç, Didrik Solli-Tangen, ”My heart is yours”, 35 puan 21. Kıbrıs Rum kesimi, Jon Lilygreen & The Islanders, ”Life looks better in spring”, 27 puan 22. Moldova, Sunstroke Project & Olia Tira, ”Run away”, 27 puan 23. İrlanda, Niamh Kavanagh, ”It’s for you”, 25 puan 24. Beyaz Rusya, 3 2, ”Butterflies”, 18 puan 25. Britanya, Josh, ”That sounds good to me”, 10 puan

29 Mayıs 2010