Müzik-Sen Genel Başkanı Mehmet Çırıka, TRT’nin Eurovision Şarkı Yarışması için uyguladığı atama yönteminin yarışmanın ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Ankara– Çırıka, yaptığı yazılı açıklamada, TRT’nin atama yoluyla belirlediği şarkıcı veya gruplar ve bunların bestelediği sipariş şarkılarla ülkemizin Eurovision Şarkı yarışmasında temsil edildiğini hatırlattı. Çırıka, ”Oysa ülkelerin önemli bir çoğunluğunda Eurovision’a gönderilecek şarkının seçiminde her yıl ulusal yarışma düzenlenmekte ve şarkının belirlenmesi için halk oylamasına başvurulmaktadır” ifadesini kullandı.

Son yıllarda ülkemizin yarışmada birincilik de dahil üst sıralarda yer aldığı göz önüne alındığında TRT’nin atama yönteminin başarılı olduğunun öne sürülebileceğini belirten Çırıka, bunun nedenini yarışmada cep telefonu ile gönderilen kısa mesajla oylama yapılması olarak açıkladı. TRT’nin uyguladığı atama yönteminin yarışmanın ruhuna aykırı olduğunu savunan Çırıka, açıklamasında şöyle devam etti:

”Her ne kadar Eurovision yarışmasının başta gelen amacı uluslararası televizyon yayınlarının düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığını ve ülkeler arasındaki teknik bağlantıları kontrol etmekse de popüler müziğe katkıda bulunmak ve bu müziğe yeni ses, yüz ve eserler kazandırmak da yarışmanın diğer amaçları arasında yer almaktadır.

Bu doğrultuda TRT’nin amacı siparişle sanatçıların kendilerini zorlayarak beste yapmaları yolunu açmak değil, geniş katılımlı yarışmalar sonucunda kazanan besteleri ödüllendirerek sanatçılarımızı teşvik etmek ve besteciliğin yaygınlaşması için gerekli altyapıyı oluşturmak olmalıdır.”

TRT’nin milyon dolarlar ödeyerek yaptığı atama uygulamasının atanan sanatçıya da bir anlamda kaynak yaratmak olacağını belirten Çırıka, ”Bu durum haksız rekabet yaratmanın yanı sıra, ulusal popüler müziğimizi zenginleştirmek yerine, atanmış sanatçıları zenginleştirmek anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.