Devlet erkânı Anıtkabir’de

Bağımsız laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 73.yıldönümünde Anıtkabir’de törenle anıldı. Ülkenin dört bir yanından gelen çocuk, yaşlı, genç, her yaştan yurttaşlar ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e akın etti.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün  73.yıldönümünde Anıtkabir’de törenle anıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah  Gül’ün başkanlığında devletin zirvesi katıldı.

Fuat Beşkardeş

 

Aslanlı Yol’da yürüyüş ile  başlayan törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli,  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı  Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile sivil ve asker çok  sayıda devlet yetkilisi katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Atatürk’ün mozolesine  Cumhurbaşkanı yazılı kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenki koymasının  ardından saat tam 9.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve sirenler çalmaya başladı.  Bayrakların yarıya indirilmesinin ardından İstiklal Marşı okundu. Mozolenin  başında yapılan törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet Misk-ı  Milli Kulesi’ne geçti. Burada bulunan Anıtkabir özel defterini imzalayan  Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, şunları yazdı:

“Türkiye’yi hedefiniz olan muasır  medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalımaya devam  edeceğiz. Ebediyete intikal edinişinizin 73. yılında sizi sevgi, saygı ve  rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun., sevgi ve şükranla  anıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki heyetin ardından, Anıtkabir  Tören Alanı’nda bulunan resmi görevliler sırayla mozoleye girerek Atatürk’ü  selamladı.

 

Yurttaşlar Anıtkabir’e akın ediyor

Sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir,  halkın ziyaretine açıldı. Anıtkabir’in avlusunda Atatürk’ün 10. Yıl Nutku kendi  sesinden yayınlandı.

Ülkenin dört bir yanından gelen çocuk, yaşlı, genç, her  yaştan binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve  Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e akın etti. Ziyaret sırasında Ata’nın kabrinin  bulunduğu bölümden Zafer Kulesi’ne kadar uzun kuyruklar oluştu.

Ellerinde  Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e gelen küçük ziyaretçilerden bazıları da  alınlarında ”Atam izindeyiz” bantları takarak Ata’nın kabrini  selamladı.

Yurttaşlardan bazıları burada dua ederken, kimi ziyaretçiler de  ellerindeki çiçekleri Ulu Önder’in kabrine bıraktı.

Pusetlerinde bebekleriyle  gelenler de olurken, kimi ziyaretçiler Ata’nın kabrinin önünde fotoğraf  çektirdi.

Ulu Önder Atatürk’ün ziyaretçileri arasında Betül ve Zehra isimli  ikiz kardeşler de vardı. Atatürk’ü çok sevdiklerini dile getiren ikizler,  ”Atam” şiirini birlikte okudu.