Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Andiç, ”İnternet kullanımı konusunda çok iyi durumda olduğumuz söylenemez ancak çok iyi aşama kaydettik, internet kullanıcı sayımız ciddi oranda artarak 35 milyona ulaştı” dedi.

Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Andiç, yaptığı açıklamada, Türkiye’de internetin 17 yaşını doldurduğunu, Türkiye’de internetle tanışan kullanıcı sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

İnternet kullanıcı sayısının neredeyse Türkiye nüfusunun yarısına ulaştığını, ADSL kullanıcı sayısının ise 7.5 milyon olduğunu ifade eden Andiç, Türkiye’de çok ciddi bir internet kullanıcı kitlesi oluştuğunu söyledi.

İnternet kullanıcı sayısının artmasında internet kafelerin ve internet evlerinin de önemli etkisi olduğunu kaydeden Andiç, şöyle konuştu:
”İnternet kullanımı konusunda çok iyi durumda olduğumuz söylenemez ancak çok iyi aşama kaydettik, internet kullanıcı sayımız ciddi oranda artarak 35 milyona ulaştı. Sıkıntılarımız yok mu elbette var. Çok ciddi kullanıcı oranlarına ulaştık ama internetin zararları yönünde, bu konudaki düzenlemeler noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Bazı sitelerin kapatılması, engellenmesi şifrelenmesi gibi. Henüz tam oturmamış, doğruluğunu yaşayarak öğrendiğimiz bazı kurallarımız var. Youtube’un kapanması gibi sıkıntılar hala yaşanıyor. Bunlara çözüm bulunamadı. Yasaklama dışında farklı yöntemler bulmamız, zararlı içeriklerin kaldırılması yönünde gitmemiz gerekiyor.”

“Türkiye öncü olabilir”

İnterneti bir gazeteye benzeten Andiç, zararlı içerikli sitelerin kapatılmasıyla ilgili olarak ”Yani bir gazetecinin yanlış bir haberi, suç içeren bir haberi nedeniyle gazetenin kapatılması gibi bir durum bu. Bir kişinin işlediği suç nedeniyle bütün sistem kapatılıyor” dedi.

Andiç, sitelerin kapatılması konusuna sınırlama getirilmesi, suçu işleyenin, o veriyi, içeriği siteye koyanın ceza alması gerektiğini, o içeriğin siteden kaldırılması için de site yönetiminin uyarılması, belki daha sonra ağır yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

İnternetin global olduğunu, internette eşitliğin esas olduğunu, bu nedenle sadece Türkiye’ye ilişkin değil uluslararası birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Andiç, şunları kaydetti:
”Çünkü bir siteye sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok noktasından ulaşılabilir. O ülkelerin de bu işi düzenleyen kendi kuralları ve kanunları var. Bu açıdan ülkeler arasında ortak çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye bu anlamda işe öncülük edebilir. 5651 sayılı, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesiyle ilgili kanun dünyada bu anlamda örnek. Çünkü bu işe kendimiz soyunduk ve kendi kurallarımızı koyduk, bir yerden almadık. İşte bunlar tartışılmalı. İnternet Haftası da bu sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmek ve tartışmak açısından önem taşıyor”