YÖK’ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti.

Doğramacı’nın, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde, ”çoklu organ yetmezliği” nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Doğramacı, 9 Kasım 2009 tarihinden bu yana Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde yoğun bakım tedavisi gördüğü kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Doğramacı için 27 Şubat Cumartesi günü sabah saatlerinde bir dönem rektörlüğünü yürüttüğü Hacettepe Üniversitesinde, öğlen de kurucusu olduğu ve onursal başkanlığını yaptığı Bilkent Üniversitesinde tören düzenlenecek.

Kurucusu ve ilk başkanı olduğu YÖK’te de İhsan Doğramacı için 28 Şubat Pazar günü sabah saatlerinde tören yapılacak.

İhsan Doğramacı’nın naaşı, Kocatepe Camisi’nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Bilkent’e götürülecek.

İhsan Doğramacı, Bilkent’teki Doğramacızade Ali Paşa Camisi avlusunda hazırlanan bölümde defnedilecek.

Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor

Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın babası adına yaptırdığı  Bilkent Doğramacızade Ali Paşa Camii’nde defni için Bakanlar Kurulu Kararı gerekiyor.

Prof. Dr. Doğramacı’nın Bilkent Doğramacızade Ali Paşa Camii’ne defni için Bakanlar Kurulu’nun kararname hazırlaması bekleniyor. Kararnamenin Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından imzalanmasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor.

Prof. Dr. Doğramacı’nın toprağa verilmesi beklenen cami özel bir önem taşıyor. Prof. Dr. Doğramacı’nın, babası adına Bilkent’te yaptırdığı Doğramacızade Ali Paşa Camii, yanında bulunan sinagog ve kilise ile üç semavi dinin mensuplarına bir mekanda ibadet imkanı sağlıyor. Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin aynı avludan geçerek tek çatı altında ibadet edebildiği Doğramacızade Ali Sami Paşa Cami, dinlerarası diyalogun yaşanacağı bir yer olma özelliği taşıyor. Cami, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi çağdaşlaştırarak inşa edildi.

Bin 200 kişinin ibadet edebileceği camide, “akıllı bina” sistemi uygulanarak, aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrolü ile çalışıyor. Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri namaz vakitlerine göre çalışan camide, ısıtma ya da soğutma sistemi ile havalandırmayla ilgili sistemler namaz vaktinden 30-45 dakika önce devreye giriyor. Bilkent girişinde yer alan cami değişik mimari tarzıyla da dikkat çekiyor. Klasik cami görüntüsünden uzak olan ve içinde üç dinin ibadethanesini barındıran tesisin ilginç bir de minare tasarımı bulunuyor.

İhsan Doğramacı’nın özgeçmişi

İhsan Doğramacı, 3 Nisan 1915’de Irak’ın Erbil kentinde doğdu. Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı, Türkiye ve Uluslararası Çocuk Sağlığı Merkezi Başkanlığı, UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı ile Uluslararası Pediatri Kurumu Onursal Başkanlığı görevlerini sürdürüyordu.

Londra’da 1971’de Kraliyet Tıp Koleji üyeliği yapan Prof. Dr. Doğramacı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1947-1954 yılları arasında öğretim görevlisi, doçent ve profesör olarak hizmet verdi.

İhsan Doğramacı, 1955-1967 yıllarında Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Pediatri Profesörü olarak görev yaparken, 1967-1981 yılları arasında da Hacettepe Üniversitesinde çalıştı. Doğramacı, 1963-1965 yılları arasında Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nde bulundu.

Prof. Dr. Doğramacı, ”Orta Doğu Teknik (ODTÜ) Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı (1965-1967), Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü (1967-1975), Tıp ve Sağlık Bilimleri Milli Konseyi Başkanlığı (1974-1981) yaptı. Doğramacı, Yüksek öğretim Kurulu’nun (YÖK) ilk başkanlığını (1981-1992) da üstlendi.

Değişik üniversitelerden fahri doktora unvanı verilen Doğramacı, birçok uluslararası akademi ve pediatri cemiyeti üyesiydi.

Prof. Dr. Doğramacı, 1985’te Türkiye’nin ilk özel üniversitesi Bilkent Üniversitesini kurdu; 1963’de Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde entegre eğitim sistemini uyguladı. Ankara’da Hacettepe Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesine birer Tıp Fakültesi kurulmasında öncülük eden Doğramacı, YÖK Başkanı olarak Kayseri-Erciyes, Samsun-Ondokuz Mayıs, Sivas-Cumhuriyet, Eskişehir-Anadolu Üniversitelerinin kurulmasına da destek verdi.

İhsan Doğramacı, uluslararası birçok kuruluşta ve örgütte onursal başkanlık, başkanlık, yönetim kurulu üyeliği, üyelik, danışmanlık görevlerini de yürütmüştü.

İhsan Doğramacı’nın 80’den fazla mesleki periyodiklerde, özellikle çocuk ve halk sağlığı ve tıp eğitimi hakkında yayınlanmış makaleleri; ayrıca Prematüre Bebek Bakımı, Annenin Kitabı isimli kitapları bulunuyor.

Prof. Dr. İhsan Doğramacı, TÜBİTAK Hizmet Ödülü, Leon Bernard Vakfı Ödülü (Dünya Sağlık Örgütü), Christopherson Ödülü (Amerikan Pediatri Akademisi), Maurice Pate Ödülü (UNICEF) sahibiydi. Ayrıca, Officier de la Legion d’Honneur (Fransa), Gran Oficial, Orden del Merito de Duarte, Sanchez y Mella (Dominik Cumhuriyeti), First Rank Commander of the Order of the Lion of Finland (Finlandiya), First Rank Commander of the Order of Merit of Poland (Polonya), Gran Cruz Placa de Plata de la Orden Heraldica de Cristobal Colon (Dominik Cumhuriyeti) nişanları ve T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası almıştı.
İhsan Doğramacı’nın, Bilkent semtinde babası ”Doğramacızade Ali Paşa” adına yaptırdığı bir cami bulunuyor.

Taziye mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın vefatından derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, ”Doğramacı’nın milletçe gurur duyulan bir bilim adamı, örnek bir vatandaş olduğunu” belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Merhum Doğramacı, bilim adamlığının yanı sıra, Türkiye’de yeni üniversitelerin kurulması ve Anadolu’ya yayılması bakımından oynadığı rolle akademik hayatımızın unutulmazları arasında olacaktır” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK’ün kurucu Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın bu sabah saatlerinde vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirterek, “Sadece Türkiye değil, dünyada da tanınan merhum İhsan Doğramacı geniş ufku ve öngörüsü ile yılmadan çalışmasıyla uzun yıllar insanlığa hizmet etmiştir” dedi.