Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’na her geçen yıl artan talep, bu yıl, yörede çekilen ve 60. Berlin Film Festivali’nde ”Altın Ayı” ödülü alan ”Bal” filminin de etkisiyle daha da arttı. Yayladaki konaklama yerlerinde rezervasyonlar erkenden tamamlandı.

Rize– Çamlıhemşin Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, doğal güzellikleri, yeşil vadileri ve kaplıcalarıyla ön plana çıkan turizm merkezi Ayder’e turistlerin ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi. Yaylada turizm sezonunun bu yıl önceki yıllara göre çok daha erken başladığını vurgulayan Altun, ”Ayder’de turizm sezonu genellikle mayıs ayı sonları veya haziran ayı başında başlardı. Ancak bu yıl yaylada 23 Nisandan itibaren turizm hareketliliği yaşanmaya başladı. Konaklamak için gelenlerin yanı sıra günübirlik turlarla gelenlerin sayısında da önemli artış oldu. Özellikle hafta sonları oldukça yoğun geçiyor. Şu anda her şey çok güzel gidiyor” dedi.

Altun, 60. Berlin Film Festivali’nde Semih Kaplanoğlu‘nun yönetmenliğini yaptığı ”Altın Ayı” ödülü alan ”Bal” filminin bazı sahnelerinin Ayder’de çekilmesinin yörenin tanıtımına çok önemli katkılar sağladığını, bunun rezervasyonlara da yansıdığını, aylar öncesinden tamamlanan rezervasyonlarla yayladaki konaklama tesislerinde yer kalmadığını ifade etti. Yöreye ilginin artarak devam edeceğine inandığını vurgulayan Altun, şunları söyledi: ”Filmin, Ayder’e özellikle yurt dışından gelen turist sayısında artışa yol açtığını düşünüyoruz. Yaylaya gelen bazı turistler bize filmin çekildiği yerleri soruyor, ardından da o mekanlarda geziyorlar. Filmden, yörenin tanıtımında yeterince yararlanamadık diye düşünüyorum. Ama her şeye rağmen filmin yörede turizme önümüzdeki yıllarda çok önemli katkılar sağlayacağını da tahmin ediyorum. Filmin etkisiyle yöreye gelecek turist sayısında ciddi artışlar bekliyoruz.”
 

‘Ayder marka haline geldi’

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise gayri resmi rakamlarla bin 500’e yakın yatak kapasitesi bulunan Ayder’de son yıllarda kapasitesinin üzerinde talep geldiğini anlatarak, ”Artık Ayder marka haline geldi. Yazları talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Hatta imkan olsa Ayder’e en az yüzde 30-40 oranında daha fazla kalmak için ziyaretçi gelirdi. Ama Ayder sit alanı olduğu için burada yeni yapılanmaya izin verilmiyor” dedi.

Bu yıl turizm sezonunun Ayder için erken başladığını dile getiren Hocaoğlu, ”Şu an geçmiş yıllara oranla turlar oldukça arttı. Ayder’e artan ziyaretçi ilgisi bizleri memnun ediyor. Yaz aylarındaki yoğun talebin biraz daha erken başlaması ve biraz geç sona ermesi ile sezonu birkaç ay uzatmış olacak. Böylece yöre turizmden daha fazla pay alabilecek” diye konuştu.

Rize’ye en fazla Alman, İngiliz, İsrailli turistlerin geldiğini, s