Ankara Tabip Odası (ATO) Ankara Pratisyen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Çakmak, ”Sağlıkta dönüşüm ve onun en önemli ayağı aile hekimliği uygulaması, sağlık alanına atılmış bir nötron bombasıdır” dedi.

Ankara Tabip Odası (ATO) Ankara Pratisyen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Çakmak, ATO Pratisyen Hekim Komisyonu Aile Hekimliği İzleme Komitesi’nce düzenlenen basın toplantısında, Ankara’da aile hekimliği uygulamasının bugün hayata geçirildiğini hatırlattı.

Türkiye’ye uyarlanmış haliyle aile hekimliğinin, 7 yıldır aşama aşama uygulanan sağlıkta dönüşümün en önemli bölümü oluşturduğunu belirten Çakmak, ”Sağlıkta dönüşüm, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin, hastanın müşteri yapılmasının, yani sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasının adıdır” dedi.

Aile hekimliği uygulamasının birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi olduğunu savunan Çakmak, ”Aile hekimliği uygulaması, 47 yıldır özellikle kırsal kesimde ve varoşlarda yaşayanlar için ev, ocak bellediği, nüfus cüzdanını, TC numarasını gösterip hizmet almaya alıştığı sağlık ocaklarının minik minik muayenehaneciklere bölündüğü sistemin adıdır” görüşünü savundu.

Yeni olanın her zaman iyi olmayabileceğine işaret eden Çakmak, şöyle devam etti:
”ABD yepyeni ve temiz bir bomba ürettiğini açıklamıştı. Nötron bombası, binaları yakıp yıkan, yangınlar çıkaran bir bomba değildi. İnsanları ve hayvanları öldürüyor ama binalar, fabrikalar sapasağlam kalıyordu. Sağlıkta dönüşüm ve onun en önemli ayağı aile hekimliği uygulaması, sağlık alanına atılmış bir nötron bombasıdır. Yangın yok, gürültü yok, yıkıntı yok. Ama büyük çöküntü var, değişim var. Sağlık ocağı binası aynı bina. Dıştan bakınca sadece eskiyen ‘sağlık ocağı’ tabelası gitmiş, yerine yepyeni ‘aile sağlığı merkezi’ tabelası konmuş.”

Her özelleştirme öncesinde olduğu gibi sağlık ocaklarının da gözden düşürülmek istendiğini öne süren Çakmak, ”Yıllar yılı idarenin destek olmadığı sağlık ocağının yerine konulan aile sağlığı merkezi için oluk oluk para akıtılıyor” dedi.

Yurttaşlara 7 gün 24 saat aile hekimine ulaşabilecekleri, hekimin hastanın ayağına gideceği şeklinde mesajlar verildiğini belirten Çakmak, ”uygulama Ankara’ya gelinceye kadar yurttaşların bunun doğru olmadığını gördüğünü” savundu.

Aile Hekimliği Yönetmeliği ile aile sağlığı merkezlerinin 4 kategoriye ayrıldığını bildiren Çakmak, ‘‘A kategori daha donanımlı ve konforlu merkezlerken, D kategori daha donanımsız merkezleri ifade ediyor. Bu durum, yurttaşları sağlık hizmeti alma açısından sınıflara ayıran bir durumdur” diye konuştu.

Hekimlerin özlük hakları ve toplumun sağlık hakkı için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Çakmak, ”Çözüm değil sorun ürettiği açık olan bu sisteme karşı durmayı sürdüreceğiz” dedi.

Pratisyen Hekimler Derneği Ankara Şube Başkanı Dr. Figen Şahpaz ise, daha sistem başlamadan 100’e yakın aile hekiminin istifa ettiğini belirterek, ”Aile hekimlerinin bir kısmı da ‘Deneyeceğiz, üstesinden gelemezsek geri döneriz’ diye düşünüyor. Sistem, önleyici sağlık hizmeti verilmemesi açısından vatandaşlar, güvencesiz çalışma açısından aile hekimler için sorun teşkil ediyor” diye konuştu.

Uygulama İstanbul’da ise 1 Kasım’da başlayacak

İstanbul’da 1 Kasım’dan itibaren başlayacak olan Aile Hekimliği uygulaması kapsamında görev yapacak 3 bin 645 aile hekiminin yerleştirmeleri başladı. İstanbul Sağlık İl Müdürü Ali İhsan Dokucu, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, kentte 940 aile sağlığı merkezinde 3 bin 645 aile hekiminin hizmet vereceğini belirtti.