Asistanların favorisi göz hastalıkları

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nisan Dönemi TUS’unda en yüksek puanı alan asistan adayının tercihi oldu. TUS birincisi, 74.199 puanla göz hastalıklarını seçti

HELİN AYGÜN-ANKARA / MEDİMAGAZİN

2010 Nisan Dönemi Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)’nda en yüksek puan alan öğrencinin tercihi göz hastalıkları oldu. TUS’ta 74.199 puan alarak birinci olan uzmanlık öğrencisi adayı, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine yerleştirildi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-21 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılan başvuruların sonucunu açıkladı. Tıpta uzmanlık eğitimi almak için başvuru yapan 4 bin 900 adaydan 2 bin 78’inin uzmanlık ana dallarından birine yerleştirildiği bildirildi. Yabancı uyruklu kontenjanı 46, GATA kontenjanı da 105 kişi olarak açıklandı.

ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre, klinik puanı 74.199, temel puanı 73.036 olan TUS klinik bilimler birincisi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Dr. Mehmet Giray Ersöz, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları bölümüne girmeye hak kazandı.

Sınavda 73.554 puanla temel bilimler birincisi ve 73.671 puanla klinik bilimler ikincisi olan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Dr. Abuzer Kayar ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalını kazandı. Kayar’a, TUS birincisi olduğu için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcıları otomobil hediye etmişti.

Top 10 listesi
2010 Nisan Dönemi TUS’unda alınan tavan puanlarına göre yapılan sıralamada, ilk sırayı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ikinci sırayı İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi aldı. Bunları sırayla İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Prof. Dr. N. Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi izledi.

TUS yerleştirmelerinde en yüksek puanla ilk 10’a giren asistan adayından 4’ü göz hastalıklarını tercih etti. Adaylardan ikisi kardiyoloji, ikisi deri ve zührevi hastalıklarını seçerken, birer kişi de fiziksel tıp ve rehabilitasyon ile radyoloji branşlarından yana tercih kullandı.

İlk 10’a giren adaylardan sadece 3’ünün üniversite hastanesini seçtiği, adayların ağırlıklı olarak döner sermaye ödemeleri daha yüksek olan Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarını tercih listelerine yazdığı gözlendi.

Geçen sene tercihler farklıydı
2009 Nisan Dönemi TUS’unda alınan en yüksek tavan puan 75.343 olmuş, TUS birincisi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına girmişti. Geçen sene TUS’ta diğer adaylardan fazla puan alarak ilk 10’a giren araştırma görevlisi adayları da ağırlıklı olarak döner sermaye payları üniversite hastanelerinden yüksek olan Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerini tercih etmişti. Bu dönemde yapılan TUS yerleştirmesinde iç hastalıkları, göz hastalıkları, kardiyoloji, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile çocuk psikiyatrisi branşları en yüksek puan alan öğrencilerin tercihi olmuştu.

2008 Eylül Dönemi TUS’unda ise kardiyoloji, çocuk psikiyatrisi, göz hastalıkları ile plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi yüksek puanla asistan alan branşlar olmuştu.