Popüler dünya hâlâ içine çekmeye çalışıyor

Yılların Oya Bora’sı onlar. Ancak uzun süredir medyadan uzak duruyorlar. Çünkü istedikleri, o popüler dünyanın içinde yer almadan üretimlerini sürdürebilmek. Şimdilerde Seni Bana Yazmışlar dizisinin müziğiyle yeniden ortaya çıktılar. Yakın zamanda da Oya Küçümen’in solo albümüyle karşımızda olacaklar.

Zuhal Aytolun

1990’lar dediğimizde aklımıza düşen bir ikilidir Oya Bora. Oldukça popülerdiler o dönem; herkes onları tanır, şarkılarını söylerdi. Zaten müzikteki duruşları ve üretimleri de birçok kişi için hep ayrı bir yerde olmuştur. Ancak bir anda gün geldi, gözden kayboldular. Sesleri müzikleri hâlâ kulağımızda evet, ancak ekrana çıkmıyor, medyada görünmüyorlardı. Şimdilerde yayımlanan Seni Bana Yazmışlar dizisinde şarkılarını duyunca tekrar akıllara düştüler. Biz de diziyi fırsat bilip bir röportaj yapalım istedik. Bu kadar zamandır neredeydiler, neden uzaktılar, neler yaptılar?

– Yalnızca müzikseverlerin değil, aslında herkesin hayatında özel bir yeriniz var. İsminizi ve sesinizi duyunca hemen 90’lara gidiyoruz. Ancak sonrası biraz silik. Ne oldu da müzikten, bu bahsettiğim anlamda çekildiniz?

Oya Küçümen: Beş albüm ve başarının getirdiği popülerliği ne pahasına olursa olsun sürdürmek istemedik. Bugün bir de bakıyoruz ki zaman tünelinde, evet dediğiniz gibi biz de birilerinin çocukluk anıları oluvermişiz.

– Seni Bana Yazmışlar dizisi tekrar hatırlattı sizi bize. Bu nedenle acaba geri mi dönüyorlar sorusu düşüyor aklıma. Var mı böyle bir niyetiniz?

Bora Ebeoğlu: Bir yere gitmedik ki, her daim müzik ürettik, sadece ekranlarda yoktuk. Ben, Cengiz Onural ve ekip arkadaşlarımla birlikte yıllardır ARİA olarak dizi ve filmler için müzik üretiyoruz. Oya da sesi ile bu işin içinde elbette…

Oya K.: Ben de ayrıca yıllardır seslendirme işini sürdürüyorum. Müziğe dönme konusuna gelince önümüzde bir albüm projemiz var. Solo bir albüm çıkaracağım.

Bora E.: Oya’nın albümünden sonra filmler için seslendirdiğimiz şarkıların albümünü çıkarmayı düşünüyoruz. Sonrasını da bize hayat gösterecek artık.

– Çekildiniz, peki böyle daha mı mutlusunuz? Şöhretin yarattığı o tuhaf dünya mı sizi bu türde bir karar almaya itti?

Bora E.: Kendimizi böyle iyi hissettik. Sanat üretilirken insanların gözü önünde olmak ya da olmamak sonucu değiştirmiyor bizim için…

– Peki popüler dünya, uzaklaşmanızı kabul edebildi mi? Yoksa bir ucundan da çekmeye çalıştı mı sizi kendine?

Oya K.: Popüler dünya bizi içine çekmeye hâlâ çalışıyor. Sanıyoruz ki popüler olmadan müzik yapmak herhalde tuhaf geliyor insanlara. Bu da bize tuhaf geliyor işte.

– Üretimleriniz ayrı ayrı sürüyor. Peki güncellersek, artık nelerde imzanızı görüyoruz, neler yapıyorsunuz?

Oya K.: TRT ve CNBC-e’de seslendirmeler yapıyorum. Ayrıca müzikal filmlerde şarkı da söylüyorum. Son dönemde yeni albüm çalışmaları da olduğu için, aslında oldukça yoğunum.

Bora E.: Dizi ve film müzikleri yapmaya devam ediyoruz. Çağan Irmak’ın son filmi Dedemin İnsanları için Aria olarak senfonik orkestra kayıtlarımızı tamamladık, yakında film de vizyona girecek.

– Oya-Bora ismi zihnimizde bir bütün olsa da ayrı ayrı çalışmalarınızı da takip ediyoruz. Peki birbirinizi nasıl besliyorsunuz? Sıkı birer eleştirmen misinizdir birbirinize?

Oya K.: Gerçekçi ve yapıcı eleştiri yapmayı da öğrendik zaman içinde. Ayrı çalışmalarımızda da birbirimizi cesaretlendiriyoruz. Seni Bana Yazmışlar şarkısı da birbirimiz için zaten…

– Seslendirme çalışmalarınız sürüyor. Seslendirme aynı zamanda çok da zor bir alan. Ciddi bir emek ve mesai istiyor. Karşılığını alabiliyor musunuz?

Oya K.: Karşılığını almak mümkün olmuyor. Ama çocukluğumdan beri zevk alarak her rolümü büyük bir heyecanla ve sevinçle konuşuyorum. Çizgi film seslendirirken çocukları mutlu edeceğini bilmek çok hoş. Her karaktere ruh vermeye özen gösteriyorum.