İş Bankası Kültür Yayınları’nın on iki kitaptan oluşan ‘Unutulmaz Başarı Öyküleri-Tarihi Yazanlar’ adlı serisi, yetkin kalemlerden çıkan yaşam öyküleri ve başarılı resimleriyle, sevimli bir dizi. Serinin kitapları, geçmiş dönemlerde yaşamış; ancak adı, imza attığı başarılarla döneminin çok ötesine ulaşmış ünlü kişilerin yaşam öykülerini anlatıyor.

Mavisel Yener

 Neden bilmem, diziyi okumaya Andrew Langley’in yazdığı ‘Peri Masallarının Yaratıcısı- Hans Christian Andersen’ adlı kitaptan başladım ‘Kibritçi Kız’, ‘Kıt Akıllı Karga’, ‘Küçük Deniz Kızı’, ‘Andersen’den Masallar’, ‘Kurşun Asker’, ‘Sinderella’, ‘Bülbül’, ‘Uçan Sandık’, ‘Çirkin Ördek Yavrusu’ gibi çocuk edebiyatının ölümsüz yapıtlarını yeryüzüne bırakan Danimarkalı Andersen’in çocukluğunu ilk kez ‘Unutulmaz Başarı Öyküleri’nde okudum, öğrendim. Andersen küçükken de hikâyeler uydurmayı severmiş, oyuncakları için piyesler yazarmış. Babası ayakkabıcı, annesi çamaşırcıymış. Oldukça yoksul bir hayat süren Andersen, diğer çocuklarla oynamayı pek sevmezmiş. Çünkü çocuklar onun çelimsizliğiyle ve uydurduğu tuhaf öykülerle alay ederlermiş. O, yalnız başına olmaktan, kitap okuyup kukla tiyatrosuyla oynamaktan hoşlanırmış. Yedi yaşına geldiğinde ilk kez tiyatroya gitmiş, işte o zaman büyüdüğünde oyuncu olmaya karar vermiş. On dört yaşındayken evini terk etmiş ve Kopenhag’da onu beklediğini düşündüğü tiyatro dünyasında geleceğini aramak için yola koyulmuş. Kopenhag’daki ilk yıllarında tiyatronun renkli dünyasında herhangi bir yer edinmek için uğraşıp durmuş. Baletlik, aktörlük veya şarkıcılık denemeleri boşa çıkmış; sonunda oyun yazarlığında karar kılmış. Sonrasını kitabın eğlenceli dilinden okuyoruz’ Andersen’in yaşamıyla ilgili ipuçları ilginç bir kurguyla verilmiş.

Andersen’in ardından, ‘Çarli’nin Çikolata Fabrikası’nın yaratıcısı Roald Dahl’ın yaşamını merak ettim, okudum. Bu kitabın yazarı Andrea Shavick. Dahl’ın yaşamına sığdırdıkları çok ilginç. Aklı her zaman haylazlıkta olan bir çocuk Dahl, başı dertten pek kurtulmuyor. Okulu pek sevmese de, okulun yakınındaki çikolata fabrikasından her öğrenciye, en çok hangi çikolatayı sevdiklerini öğrenmek amacıyla, gelen kutu kutu çikolatalara bayılıyor. Çarli’nin Çikolata Fabrikası’nın tohumlarının o zamanlar atıldığını öğrenmek ilginçti… Roald Dahl’in önemli tıbbi bir cihazın mucidi olması, bir hastalık nedeniyle çocuğunu kaybetmesi ve daha pek çok ayrıntı var kitapta.

Tarihe izini bırakmış pek çok önemli ismin öykülerini çocuklar için anlatan serinin kitaplarından bir başkası: Ustaların Ustası ‘William Shakespeare’. Shakespeare bir oyuncu ve oyun yazarı olmayı düşlemiş hep. On dokuz yaşında doğduğu kasabadan ayrılmış ve hayallerinin peşinden Londra’ya gitmiş. Oyuncu ve Globe tiyatrosunun ortaklarından biri olmasının yanı sıra döneminin en büyük oyun yazarı haline gelmiş.

Dizinin diğer kitapları: Modern Hindistan’ın Kurucusu ‘Gandi’, Büyük Deniz Kaşifi ‘Kaptan Cook’, Pilotluk Tarihinde Bir Öncü ‘Amelia Earhart’, Maceracı Viking ‘Kızıl Erik’, Büyük Bilim Adamı ve Gökbilimci ‘Galileo’, Son Firavun ‘Kleopatra’, Çalışkan Mucit ‘Thomas Edison’, Kitlelerin Otomobil Üreticisi ‘Henry Ford’, Büyük Fatih ‘Büyük İskender’. Güzel bir Türkçeyle hazırlanan (Aylin Güneri çevirmiş), akıcı anlatımı ve renkli resimleriyle merak uyandıran, kolay okunan bu dizi, çocuklarımızın kitaplığı için bir şans.

* Unutulmaz Başarı Öyküleri Dizisi (12 kitap)/ Editör: Nevin Avan Özdemir/ İş Bankası Yayınları, 2009, s.31, 10+

www.maviselyener.com