Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 6 Ağustos – 3 Ekim 2010 tarihleri arasında, Türkiye’nin 120 senelik dostu Japonya’nın sanatını, gelenekselden moderne, çağdaştan güncele tüm renkleriyle ülkemiz sanatseverleriyle buluşturan iki sergiye ev sahipliği yapıyor.

Pera Müzesi’nin 3. katında açılan “Ikuo Hirayama – Türkiye, Batıyla Doğu Arasında Bir Kültür Kavşağı” başlıklı sergi, Nihonga resminin büyük ustası, Japonya’nın yetiştirdiği en saygın sanatçı ve bilimadamlarından Ikuo Hirayama’nın 38 resminden oluşuyor. Yaşamının önemli bir bölümünü Batı’yla Doğu’yu bağlayan İpek Yolu’nu resmetmeye adamış, Japonya’nın ilk Unesco İyiniyet Elçisi olan sanatçının Japonya’da kendi adını taşıyan bir müzesi var.

Serginin çatısını bizzat oluşturan ve açılışta İstanbul’da bulunmayı çok arzulayan Ikuo Hirayama Aralık 2009’da hayata veda ettiği için sergi açılışında yer alamadı. Açılışa katılan eşi onun tarihi çok sevdiğini dolayısıyla bölgeye büyük ilgi duyduğunu dile getirerek “Hirayama Japonya’da ama ruhunun İstanbul’a, Pera Müzesi’ne uçmuş olduğuna inanıyorum” dedi. Bu sergiye müzenin 4. ve 5. katlarında aynı gün açılan “Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul’da – 2010” başlıklı sergi eşlik ediyor.