İstanbul Ticaret Odası (İTO), Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1927 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası 2. Kurultayı’nda TBMM’de okuduğu ve ilk basımı eski harflerle yapılan Nutuk’un tıpkı basımını ve bugünkü harflere aktarımını yayımladı.

 İTO’nun yayını, Atatürk’ün kontrolü altında çıkan ilk nüshanın tıpkı basımı ve bugünkü harflere aktarılmış halinin birlikte basılmasıyla bir ilk olma özelliği taşıyor. Kitapta Atatürk’ün kullandığı 10 harita da yer alıyor.

İTO Müşavirleri Şefik Memiş ve İsmail Şen tarafından hazırlanan ”Nutuk/Gazi Mustafa Kemal Tarafından” adlı eserin akademik danışmanlığını Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Yrd. Doç. Dr. Recep Ahıskalı yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Atatürk’ü daha iyi anlamak için orijinal kaynaklardan okumak gerektiğini vurgulayarak, yayınla ilgili şu ifadeleri kullandı:
”Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur ve bugün varsak onu sağlayan en önemli şahsiyet şüphesiz ki O’dur. Yarını doğru inşa etmek için de O’nun fikirlerine her türlü sapmadan, yanlıştan ve yönlendirmeden azade bir şekilde ulaşmak çok önemli. Biz bu nedenle Nutuk’u tıpkıbasım-çevrimyazı olarak bastırdık.”

Atatürk’ün üç ayda hazırladığı Nutuk, 1919-1927 arasındaki olayları konu alıyor ve savaşları, siyasi gelişmeleri, devrimleri belgelerle anlatıyor.

Nutuk yazılırken

Atatürk, Nutuk’u yazımı sırasında 22-23 Mayıs 1927 gecesi kalp spazmı geçirmişti. Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün Nutuk’un yazımındaki temposunu şöyle anlatıyor:
”Nutuk’u Çankaya Köşkü’nde yazmaktaydı. Bu köşk üç oda bir salon eski bir bağ eviydi. Yağmur yağınca tavan akardı. Akan yerlere leğenler konulmuştu. Akmayan köşeye konulan bir koltuğa oturmuş, yanı başında su dolu bir leğen, elindeki pamuğu suya batırıp gözüne örtüyordu. Yorgunluktan gözünü açamaz hale gelmişti. Yaverler 8 saatte bir değişiyor ama o yerinden kımıldamıyordu.”