Devlet Opera ve Balesi (DOB), 2009-2010 sanat sezonuna ”merhaba” demeye hazırlanıyor. DOB, yeni sanat sezonunda 11’i yerli olmak üzere 50’ye yakın eserle izleyici karşısına çıkacak.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan ile Şenol Tiryaki ve bölge müdürleriyle düzenlediği basın toplantısında yeni sezonun repertuvarını açıkladı.

Yaz aylarında da festivaller ve sanat etkinlikleriyle sanatçıların dinlenme sürecini kısıtlamadan seyirciyle buluştuklarını ve böylece 12 ay etkinlik sergileme anlayışını benimsediklerini anlatan Gökmen, sezon içerisinde yeniliklerle izleyici karşısına çıkacaklarını ifade etti.

Bu sezon 3 yeni Türk operasının seyirciyle buluşacağını bildiren Gökmen, Ankara’da Sabahattin Kalender’in ”Cem Sultan”, İstanbul’da Cemal Reşit Rey’in ”Çelebi” operasının konser versiyonu ile Antalya’da Yalçın Tura’nın ”Karacaoğlan” operasının ilk kez seyirciyle buluşacağını belirtti. Gökmen, Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından Cem İdiz’in müzikleriyle sahneye uyarlanan ”Çakırcalı Efe” adlı balenin de Birim Dans Tiyatrosu tarafından dünya prömiyerinin gerçekleştirileceğini söyledi.
 

Dönüşümlü repertuvar sistemi

DOB’un yeni sanat sezonunda ”dönüşümlü repertuvar sistemini” uygulamaya devam edeceğini dile getiren Gökmen, bu uygulamanın amacının kısıtlı kaynaklarla gerçekleştirilen ve büyük bir emekle ortaya çıkan prodüksiyonların etkin bir şekilde kullanılması olduğunu belirtti.

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin ”Arşın Malalan” adlı eserinin tüm dekor ve kostümünün bu sezon Samsun Devlet Opera ve Balesi’ne iletildiğini, bu kostüm ve dekorlarla aynı yapıtın sahneye getirileceğini ifade eden Gökmen, bu uygulamanın amacının tasarruflu bir biçimde yapıtların sahnelenmesi olduğunu söyledi.

DOB’un 81 ile turne yapmayı hedeflediğini anlatan Gökmen, turne haritasının çıkarıldığını, özellikle doğu illerinde seyirciyle buluşmaya önem verdiklerini kaydetti.

AKM’deki son durum

Gökmen, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) tadilat sürecinde bulunması nedeniyle temsillerini Süreyya Operası’nda verdiğini anımsattı.
Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenme projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı arasında protokol imzalandığını hatırlatan Gökmen, ”AKM’nin tadilat sürecinin 2010-2011 sanat sezonuna yetişmesini sanatçılar olarak bütün kalbimizle umut ediyoruz” dedi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan da İstanbul’da opera ve bale sanatlarına büyük ilgi gösteren seyirci kitlesinin bulunduğunu ancak şu anda koltuk sayısının kısıtlı olması nedeniyle bu talebe yetişemediklerini söyledi. Arıkan, bu nedenle değişik mekanlarda temsiller düzenlemeyi planladıklarını ve üstün bir gayretle bunları gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İzmir’e yeni salon

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç da kendilerinin de bina sorunlarının bulunduğunu, özellikle çalışma salonları konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Salon konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesinden yeni bir müjde aldıklarını anlatan Büyüksaraç, 3-4 yıl içinde yeni bir binaya kavuşacaklarını açıkladı.
“Yeni sezonda neler var?”

Yeni sanat sezonunda seyirciyle buluşacak yapıtlar ve illeri ise şöyle:
”-Ankara Devlet Opera ve Balesi: Aida (Verdi), Macbeth (Verdi), Seslerle Anadolu (A.Aykaç), Idomeneo (Mozart), Notre Dame’ın Kamburu (Petit), Cem Sultan (S. Kalender), Harem (M. Çimenciler), Romeo ve Juliet (Prokofiev), Seyahatname (B.Murphy), Viva La Mamma (Donizetti), Far From Now (Modern Dans Topluluğu), Çakırcalı Efe (C.İdiz),

-İstanbul Devlet Opera ve Balesi: La Boheme (Puccini), Figaro’nun Düğünü (Mozart), Çelebi (Cemal Reşit Rey), Rossini Menüsü (Rossini), Don Kişot (Minkus), Hoffmann’ın Masalları (Offenbach),

-İzmir Devlet Opera ve Balesi: Bir Tenor Aranıyor (Ludwig), Aşk-ı Memnu (S.Ada), Adriana Lecouvreur (F.Cilea), Bir Yaz Gecesi Rüyası (Mendelssohn), Ariadne Auf Naxos (Strauss), Carmina Burana (Carl Orff),

-Mersin Devlet Opera ve Balesi: Tosca (Puccini), Yarasa (Strauss), Güldestan (B.Murphy), Don Kişot (Minkus), Dudaktan Kalbe (Ç. Işıközlü),

-Antalya Devlet Opera ve Balesi: Tosca (Puccini), Rusalka (Dvorak), Don Kişot (Minkus), Eva (North), İstanbulname (T. Erdener), Karacaoğlan (Y.Tura), Zaide (Mozart), Iolanta (Çaykovski),

-Samsun Devlet Opera ve Balesi: Kamelyalı Kadın (Verdi), Arşın Malalan (Hacıbeyov), Kontes Mariza (E. Kalman), Binbir Gece Masalları, Üç Bale (Korsakof), Bach Oryantal (Bach).”