Türkiye Psikiyatri Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, ekonomik krizin insanların ruh sağlığı üzerinde ağır bir tahribat yaptığını söyledi.

Yeşilbursa, “İşini kaybeden bireylerin, işini koruyan kişilere göre depresyon oranları 2 kat fazladır. İşsizlik aynı zamanda riskli alkol kullanımını, madde kullanımını ve suç davranışını artırıyor. En önemlisi de işsizliğin intihar riskini 2-3 kat arttırmasıdır. İşsizlik gibi kayıt dışı çalışma da hem kadınların hem erkeklerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Yeşilbursa, bu tablo karşısında neler yapılması gerektiğini de şöyle açıkladı:
“İşsizlik yardımının miktarı, kapsamı ve süresi arttırılmalı. Sağlık hizmetleri ücretsiz ve kolay ulaşılır olmalı. İşsiz kalan kesimlere yönelik ruhsal destek üniteleri kurulmalı. Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları ve ilaç yüzdeleri kaldırılmalı. Her düzeyde eğitim kurumunda ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara karşı eğitim programları hazırlanmalı. En önemlisi de işsizlik ve yoksullukla mücadelede ciddi politikalar geliştirilmelidir.”

 

“Sağlığı ayrılan pay azalıyor”

Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Şeref Özer ise, ekonomik krizden en çok sağlık sisteminin etkilendiğini savundu, “Çünkü kriz sürecinde tasarruf tedbirleri kapsamında sağlığa ayrılan pay azalıyor. Aynı zamanda işsizlikle birlikte sağlık güvencesi de kesilmiş oluyor. Sağlık sistemi ağır bir darbe alıyor” diye konuştu.

Özer, ekonomik kriz döneminde insanların en çok ruh sağlığının bozulduğunu vurguladı, “Vakalar, 2-3 kat artıyor. İşsiz kalan kişi, kendini suçluyor, kendini beceriksiz, yetersiz görüyor. Saldırgan davranışlar ve şiddete başvurma da artıyor. Bu yüzden önlem alınmalı” değerlendirmesinde bulundu.