Evlerde adeta bir ”fanus” içinde büyütülen çocukların, bağışıklık sistemleri tam anlamıyla gelişmediği için anaokuluna veya ilköğretime başladıklarında sık sık hasta oldukları bildirildi.

Bursa – Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, şehirleşmenin artmasıyla birlikte son yıllarda çocukların evlerde, kapalı ortamlarda, dışarıyla çok fazla irtibatı olmadan büyütüldüklerini söyledi.

Aşırı koruyucu olan anne-babaların, ”hasta olmasın” diye çocuklarını evden bile çıkarmadıklarını ifade eden Sapan, akranlarıyla da temas etmeyen bu çocukların bağışıklık sistemlerinin tam anlamıyla gelişemediğini vurguladı.

”Mikroplara da ihityaç var”

Çocukların sokağa çıkmayıp evde televizyon veya bilgisayar başında zaman harcamalarının, geçirilen rahatsızlık sayısını azalttığına işaret eden Sapan, şöyle konuştu:

”Evet, bu dönemde hasta olmuyorlar. Ama bu durum, okulun ilk yılında görülen hastalıkların sayısının artmasına neden oluyor. Kapalı ortamda, diğer çocuklarla temas etmeden büyüyen çocuklarda, anaokuluna ya da ilkokula başlamayla birlikte hastalık sıklığında bir artış oluyor. Çocukların bağışıklık sistemlerinin gelişebilmesi için mikroplara da ihtiyacı olduğu unutulmamalı.”

”Obeziteye neden oluyor”

Prof. Dr. Sapan, öte yandan bu çocuklarda evde, fazla enerji harcamadıkları için kilo problemi ve obezitenin de ortaya çıkabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

”Çocukların çok sıkı koruma önlemleriyle büyütülmeleri onlara yarardan çok zarar verebilir. Mikroplarla zamanında tanışmayan çocuklar, bağışıklık sistemlerini geliştiremiyor. Diğer çocuklarla daha sık bir arada olmaları, onların gelişimleri ve sağlıkları açısından önemli. Doğuştan bağışıklık problemi olmayan çocukların, sıkı bir denetimle her açıdan dezenfekte edilmiş kontrollü ortamlarda büyütülmeleri sonraki yıllarda alerjik hastalıkların gelişmesine de neden olabilmektedir. Aileler çocuklarına karşı aşırı koruyucu olmamalı. Çocukların bir kış sezonunda 6-8 defa ateşli hastalık geçirmesi normaldir. Bu, onun bağışıklık sisteminin gelişmesini destekler.”