Fotoğraf sanatçısı Halim Kulaksız’ın, son 10 yıldır üzerinde çalıştığı ve 95 panoramik İstanbul görüntüsünden oluşan ”Siluetler Şehri İstanbul” adlı fotoğraf kitabı okurla buluştu.

Ünlü şair Orhan Veli Kanık’ın ‘‘İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı” mısrasıyla başlayan şiirinden etkilenen fotoğraf sanatçısı Kulaksız, ”Gözlerinizi kapattığınız zaman İstanbul’un tüm seslerini, tınılarını, yaşantılarını hissedersiniz, duyarsınız. Ben bir fotoğrafçı olduğuma göre, gözlerim açık olmalı. Yani İstanbul’u izliyorum gözlerim açık” diyerek İstanbul’u fotoğraflamaya başladı.

Yola çıkarken iki amacı olduğunu anlatan Kulaksız, ”Biri siluetler şehri İstanbul’daki nostaljik siluetleri ortaya çıkarmak, diğeri ise 2000’li yılların başlarındaki İstanbul’u gelecek nesillere belge olarak taşımaktı” diye konuştu.

İstanbul için belki binlerce kitap, binlerce hikaye yazıldığını ve yayımlandığını kaydeden Kulaksız, her biri 3 metre veya daha büyük basılacak şekilde ve yüzlerce panoramik fotoğrafından bir seçki olarak hazırladığı kitapla İstanbul’un güzelliğini bir nebze ortaya koymayı ve bunu gözünün algıladığı şekilde gelecek nesillere aktarmayı amaçladığını anlattı.

”Türkiye’de bir ilk”

Eski Kültür Bakanlarından Talat Halman, kitaba yazdığı ön sözde, bilge bir deklanşörle ve gönlü gani bir mercekle aşk hayatı yaşamanın, her görkemli tarihi kentin doğal hakkı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
”İstanbul elbette öyle bir uygarlıklar metropolüdür. Yüzyıllar boyunca ressamlar, minyatür tasvircileri ve gravürcüler, 19. yüzyıldan sonra da fotoğraf sanatçıları, onun güzelliklerini ve güçlü kültürel değerlerini ele güne göstermek uğrunda, bazen romantik özlemlerle bazen akılcı bir gerçeklikle çaba verdiler. Bu müstesna sanatçı, olağanüstü bir atılımla, İstanbul’un geniş ufuklarına, hem de eşsiz bir sentez oluşturmuş tarihi panoramasına yönelmiştir. Fotoğraf sihirbazı Halim Kulaksız’ın bu büyüleyici eseri, kültür hattı balasının başyapıtıdır.”

Halim Kulasız kimdir?

Halim Kulaksız, 1944 yılında Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde doğdu. Lisede okuduğu sırada fotoğrafla ilgilenmeye başlayan ve Ankara’da 1969 yılında ilk laboratuvarını açan Kulaksız, 1972 yılında New York Institute of Photography’yi başarıyla bitirdi.
Birçok kişisel sergi açan, yarışmalarda ödüller alan, yurt dışında fotoğrafları sergilenen Kulaksız, yurt içi ve dışında pek çok fotoğraf yarışmasında jüri üyeliği yaptı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak fotoğraf dersleri veren Kulaksız, Amerika, Japonya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Almanya ve İtalya’da renkli fotoğraf konusuyla ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yaptı