Zaman yönetimini bilmek endişeyi azaltıyor
– 16 Şubat 2012
Zamanını etkili ve verimli kullanamayan birçok kişi günümüzde kaygı yaşıyor. Biliyor musunuz zaman yönetimini bilmek endişeyi azaltıyor.
Zamanını etkili ve verimli kullanamayan birçok kişi günümüzde kaygı yaşıyor. İşlerim yetişmiyor, yapmak istediklerime zaman ayıramıyorum şikayetleri birçoğumuz tarafından dillendiriliyor. Peki işin sırrı ne? En etkili zaman yönetimi nasıl sağlanır?
Zaman, çağımızın en önemli yaşamsal konularından biri. En az onun kadar önemli olan bir şey daha var ki o da zamanın verimli şekilde kullanılması. Ancak şehirleşme ve kentleşmenin artması ile gelen sorunlar birçoğumuzun zamanını etkili bir şeklide kullanamamasını da beraberinde getiriyor. Öyle ki hemen herkes zaman yönetimini yapamamaktan şikayetçi. Peki zamanımızı en etkili bir şekilde nasıl kullanırız? Yrd. Doç. Dr. Fuat Beşkardeş zamanı etkili kullanabilmenin püf noktalarını anlatıyor.
Günümüzde zaman mühendisliği kavramının önem kazandığını vurgulayan NPİSTANBUL Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fuat Beşkardeş, zamanı doğru kullanmayı bilmenin çağımızın en önemli yaşamsal konularından biri haline geldiğine dikkat çekti. Şehirleşme ve kentleşmenin artmasıyla zamanların daraldığını, trafiğin artmasıyla yapılacak işlerin de çoğaldığının altını çizen Beşkardeş onun için zamanı idareli kullanmanın gerekliliğini kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, zamanı idareli kullanmanın kişinin iş, özel ve sosyal yaşantısında işlevselliğinin en önemli göstergelerinden biri haline geldiğini söyledi.
Beşkardeş, günümüzde zaman denetiminin önemi ise şu cümlelerle anlatıyor.
ZAMANI İYİ YÖNETMEK ENDİŞE VE KAYGIYI AZALTIYOR
“Zaman denetimi, zamanı en doğru biçimde etkin, etkili ve verimli bir biçimde kullanmak demektir. Zaman yönetimi başarılı bir şekilde yürütüldüğünde, kişiye hem işi hem de sosyal yaşamı için yeterince zaman kalır. Zaman yönetimi, zamanı akılcı kullanarak daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Zamanı iyi değerlendirmeyi öğrenmek herkes için stresi, endişeyi ve kaygıları azaltacak bir beceridir.
Zaman aslında herkes için sabittir, diğer bir deyişle herkes için günde 24, haftada 168 saat vardır. Ancak benzer koşullarda yaşayan ve çalışanların üretimleri bireysel yeteneklerden de kaynaklanan farklılıklar gösterir. Bu farkı yaratan etkenlerden biri de zamanın nasıl kullanıldığıdır.
ZAMAN YÖNETİM İÇİN NE YAPILMALI?
Zaman yönetimi için yapılması gereken ilk şey zamanın nasıl geçirildiğini belirlemektir. Herkesin yaşamında sabit olan uyku, yemek yemek, kişisel temizlik ve bakım, ulaşım gibi zorunlu işler için harcanan zaman çıkarıldıktan sonra kalan süre için planlama yapılabilir.
Plan yaparken dürüst ve gerçekçi olmalı, görevlerin yanı sıra sosyal aktiviteler ve egzersiz için de zaman ayırmalıdır. Uzun ve kısa vadeli hedef ve öncelikleri belirlemek, hedefler için eylem planı yapmak, bunları gerçekleştirmek için yapılacak işler listesi hazırlamak, mükemmelliyetçiliği bırakmak, öncelikleri belirleyebilmek, hayır diyebilmek, aynı zaman dilimine birkaç işi sıkıştırmak (örneğin işe ya da okula giderken veya bir şeyler beklerken kitap okumak, yemek hazırlarken ya da banyo yaparken önceden kaydedilmiş ders notlarını kasetten dinlemek gibi) bu konuda ana başlıklardır.
Televizyona veya alışverişe dalmak, telefonda sohbet etmek en önemli zaman çalıcılardandır. Habersiz gelen ziyaretçiler ve kazalar (bilgisayarınızın çökmesi ya da virüs bulaşması, elektriklerin kesilmesi, bitmiş ödevin üzerine çay dökülmesi, bir işi yapmak için gerekli malzemelerin tümüne sahip olunmadığının son anda fark edilmesi gibi) özellikle belli bir tarihte bitmiş olması gereken işlerin planlanmasında önceden hesaplanmazsa “zaman yönetimi felaketleri”ne dönüşebilir.
Bitmeyen sohbetleri kesmek, davetsiz misafirleri bertaraf etmek için kendinize uygun bir çözümü önceden hazır tutun. Süreli işlerinizi bitirmek için vakti hesaplarken son günleri, saatleri ve saniyeleri hesap dışı bırakın. Gerekiyorsa size zamanı hatırlatmak için çalar saat kullanın ve bir iş için ayırdığınız zamanda gerçekten o işi yapmakta olduğunuzdan emin olun.
ZAMANI ETKİN KULLANMAK İÇİN
– Hedeflerin belirlenmesi
– Önceliklerin belirlenmesi
– ‘Hayır’ diyebilmenin öğrenilmesi
– Olumlu ve geliştirilmesi gereken kişilik özelliklerinin saptanması
– Çalışma masasının düzene sokulması
– Zaman hırsızların belirlenmesi ve onlarla mücadele etme şekilleri geliştirilmesi
– Kararların hızlı verilmesi
– Hızlı okumanın öğrenilmesi
– İşlerin bir kısmını devretmek
– Günlük ve haftalık planların yapılması
– Teknolojideki yeniliklerden yararlanmak
Şaban Özdemir (NPGRUP)