DEHB olan kişilerin riskli ve hızlı araç kullanmayı tercih ettikleri, çünkü onlarda kendi sürüş yeteneklerini diğer sürücülere oranla çok daha üstün ve sıra dışı görme eğilimi olduğu bildirildi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tuğlu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) okul, ev ve arkadaş çevresinde günlük yaşam faaliyetlerini etkileyecek düzeyde dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtü kontrolünde bozukluk ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.
DEHB olan kişilerin genelde hızlı ve riskli araç kullandıklarını anlatan Tuğlu, şunları söyledi:
”DEHB olan kişiler riskli ve hızlı araç kullanmayı severler, çünkü onlarda kendi sürüş yeteneklerini diğer sürücülere oranla çok daha üstün ve sıra dışı görme eğilimi vardır. Engellenme eşiği düşüklüğü, öfkesini denetleyememe, heyecan arama davranışı, dürtüsellik ile dikkat ve odaklanma sorunlarının varlığı, riskli taşıt kullanımıyla ilişkilendirilmektedir. Bu karakteristik özellikler DEHB olan kişilerde de sıklıkla vardır. DEHB, çocukluk çağında sıklıkla tanısı konulan, yıllar içinde belirtiler azalsa da ilk tanı alanların neredeyse yarısında genç erişkinlik ve hatta daha ileri yaşlarda bireyi etkilemeyi sürdüren bir rahatsızlıktır. Gerçekten de yapılan çalışmalarda DEHB’li kişilerde özellikle belirtileri sürdüğü sürece riskli taşıt kullanımının ve olumsuz sonuçlarının daha fazla olduğu saptanmıştır.”
Hızlı ve riskli araç kullanımının yaralanmalara ve ölümlere sebep olduğunu hatırlatan Tuğlu, özellikle DEHB olan erişkinlerin trafikte dikkatlerini sürdürebilme, kuralları, işaretleri izleyebilme konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Tuğlu, DEHB’in tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlık olduğunu bildirdi.