Marmara Denizi’nde yaşayan su canlıları uzun süredir aşırı avcılık ve kirlenme nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Orkinos, kalkan, kolyos, uskumru, mersin ve kılıçbalığının sayısı gün geçtikçe azalıyor. İstanbul’un simgesi sayılan ve aynı tehlikeyle karşı karşıya olan lüfer balığını korumak için harekete geçen lüfere hasret şefler, aşçılar, işletmeciler ve gıda sektörü çalışanları ortak kampanya başlattı. Şeflere, aşçılara ve işletmecilere 24 cm’nin altındaki lüferi müşterilerine sunmamaları için çağrı yapıldı.
Limit belirlenmeli
“İstanbul lüfere hasret kalmasın!” imza kampanyası hakkında bilgi veren uluslararası Slow Food hareketinin İstanbul’daki ayağı Fikir Sahibi Damaklar grubunun lideri Defne Koryürek avlanma alt limiti 14 cm olan lüferin aslında henüz yumurta bırakmamış çinekop boyu olduğuna dikkat çekti. Bir lüferin ancak 24-26 cm boyunda, erişkin bir balık olduğunda yumurta bırakabildiğini belirten Koryürek, Tarım Bakanlığı’nın lüferin avlanma alt limitini en az 20 cm’ye çıkarması gerektiğini vurguladı.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk aşırı avcılık, kirlenme ve av yasaklarındaki yanlış uygulamaların lüfer başta birçok türün azalmasına neden olduğunu söyledi. Kampanyanın amacının av yasakları konulurken lüfer balığının boyunun 20 cm’nin üzerine çekmek olduğunu belirten Öztürk, “Zamansız avcılık nedeniyle lüferin bir boy büyüğü kofana zaten kalmadı. Bu balığın çinekop olarak avlanmasının önüne geçmek istiyoruz” diye konuştu.