Yaz aylarının popüler tatil beldesi Bodrum, iki klasik müzik festivaline ev sahipliği yapacak.

Bodrum’un tarihi değerleriyle öne çıkan şirin balıkçı kasabası Gümüşlük’te, 2004 yılından bu yana sanatseverlerle buluşan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 7 Temmuz Perşembe günü Bodrum Kalesi’nde düzenlenecek ilk konserle başlayacak. Açılış konserinde, şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’na, viyolonselci Frank Wakelkamp solist olarak eşlik edecek. Bu yıl 14 Eylül tarihine kadar devam edecek festivalin konukları arasında İngiliz piyanist Peter Katin, Bulgar piyanist Julian Gorus, Rus piyanist İlya İtin, Sırp piyanist Misha Dacic, Koreli piyanist Jackie Jaekyung Yoo, ünlü piyanist Gülsin Onay, festivalin yaratıcısı piyanist Eren Levendoğlu’nun yanı sıra, Alman soprano Christine Wolff, perküsyon ustası Burhan Öcal ile Paganini Trio ve modern dansın Türkiye’deki en önemli temsilcisi Zeynep Tanbay Dans Projesi de yer alacak.

Bodrum’da gerçekleştirilecek bir diğer festival olan D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali ise bu yıl 9-10/12-13 Temmuz tarihleri arasında, dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla müzikseverlerle buluşacak. 2009 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) üyeliği kabul edilen ve sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran’ın üstlendiği festival, bu yıl da klasik müziğin önde gelen isimlerine ev sahipliği yapacak.

Festivalin 9 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilecek “Beyaz Geceler” başlıklı açılış konserinde, Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası ile sahne alacak olan ünlü çellist Mischa Maisky, orkestranın sanat yönetmeni ve daimi şefi Vladimir Fedoseyev yönetiminde seçkin çello eserlerini seslendirecek.

Festivalin bu yılki ilkleri, Academy of St. Martin in the Fields Orkestrası ve Julian Rachlin ile Fazıl Say ve Borusan İstanbul Filarmoni’nin birlikte verecekleri konserler olacak. Macar besteci Liszt’in, doğumunun 200. yılında özel bir programla anılacağı festivalin konserlerinin tüm geliri, Tohum Otizm Vakfı ile yapılan işbirliği kapsamında, vakıfta öğrenim gören otizmli çocuklara eğitim materyali desteği sağlanması ve özel eğitim öğretmenlerinin eğitimine katkı için kullanılacak.