2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, hafta boyunca tiyatrolarda dört yeni oyun, iki sergi ve dört konsere ev sahipliği yapacak.

Metin Zakoğlu’nun, Michael Frayn’ın ”Hayır Demek Evet Demektir” adlı oyunundan sahneye uyarladığı ”Aşk Başa Gelince!” 8 Haziran-4 Temmuzda Kulis Oda Sahnesi Caddebostan’da tiyatroseverlerle buluşacak.

Zakoğlu’nun, Kerem Yılmazer genç yetenek ödülünün sahibi Burcu Altın ile baş rolünü paylaştığı eser, bir evin içine kurulan sahne ile sanatseverlere sanatın her yerde ve her koşulda yapılabileceği mesajını veriyor.

Italo Calvino’nun yazdığı ”İkiye Bölünen Vikont” isimli eser, yarın ve cuma günü Kumbaracı 50 Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

Aslı Can Kortan, Ebru Gözdaşoğlu, Eraslan Sağlam, Erkan Kortan, Gülhan Kadim Sertdemir, İhsan Dehmen, İsmail Sağır, Murat Kapu, Onur Kahraman, Onur Tuna, Özgür Tanık, Seda Yürük, Seyfi Erol, Yaman Ömer Erzurumlu ve Tomris İncer’in rol aldığı oyunda, savaşta bir gülle tarafından bedeni ikiye bölünen Vikont’un tuhaf hikayesi anlatılıyor.

Ali Poyrazoğlu’nun, Aziz Nesin’in üç öyküsünden oyunlaştırdığı ”Tanımadığım Adamlar” adlı komedi oyunu, hafta boyunca Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi Gazanfer Özcan Sahnesi’nde izlenebilecek.

Poyrazoğlu, Bülent Kayabaş, Özdemir Çiftçioğu, Suat Ünaldı, Burak Alkaş, Ümit Kantarcılar ve Hüseyin Kara’nın rol aldığı oyunda, Orostopontopolis Tımarhanesi’nde hastaları iyileştirmek için kullanılan psikodrama tekniğiyle hazırlanan, eğlenceli bir müsamerenin öyküsü anlatılıyor.

Müzikal: Bir yaz gecesi rüyası

William Shakespeare’in yazdığı, Hakan Altıner’in yönettiği, Tamer Karadağlı ve Hale Soygazi’nin baş rollerini paylaştığı ”Bir Yaz Gecesi Rüyası” isimli eser, Tiyatro Kedi tarafından 5-6 Haziranda müzikal olarak Tim Maslak Center’de sahnelenecek.

Eserde ayrıca, İsmet Üstekin, Akasya Asıl Türkmen, Abdül Süsler, Elif Çakman, Eda Gülten, Sertaç Ekici, Erez Ergin Köse, Adem Yılmaz, Eser Eyüboğlu, Başak Şamlıoğlu, Fahri Öztezcan, Hüseyin Gülhuy, Merve Çaloğlu, Serenay Kazancı, Sertan Can, Tümay Revşan Genç ile Zeynep Papuççuoğlu oynuyor.

Müzik direktörlüğünü ve orkestra şefliğini Önder Bali’nin yaptığı müzikalin şarkı sözleri ve uyarlaması, İpek Kadılar Altıner’e, özgün besteleri Kağan Yavuz’a, koreografisi Atılgan Gümüş’e, kostüm tasarımı Türkan Kafadar’a, dekor tasarımı Tuba Unat’a, ışık tasarımı ise Mesut Sarı’ya ait.

Bir büyü sonucu ortaya çıkan yanlışlıkların sebep olduğu komik olayların anlatıldığı oyunda, karmaşık aşk ilişkileri, komedi, heyecan ve entrika kavramları işleniyor.

Sergiler

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, İstanbul’un 8000 yıllık tarihinin anlatılacağı ”Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a-Bir Başkentin 8000 Yılı” başlıklı sergiye 5-6 Haziranda ev sahipliği yapacak.
İstanbul’un, Marmaray Projesi çerçevesindeki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500’ü aşkın eserle gözler önüne serecek sergi, Bizantion’dan Nea Roma’ya, Constantinopolis’ten İstanbul’a, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutarken, ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi’nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri bir araya getirecek.

Sergide, yurt dışından 39, Türkiye’den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen geniş yelpazedeki eserler, sergi aracılığıyla ilk kez bir arada sunulacak.

Sergen Şehitoğlu’nun diasec baskı tekniklerinden oluşan ”1” başlıklı fotoğraf sergisi 10 Haziran Perşembe günü İstanbul Fotoğraf Merkezi Leica Galeri’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Konserler

”Uluslararası 3. Pera Flamenco Festivali” kapsamında Uluslararası dansçı koreograf Sevillalı David Perez 9 Haziran Çarşamba günü ilk defa İstanbul’da sahne alacak.

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ndeki konserde, Perez’e ünlü gitarcı Javier Navarro eşlik edecek.
Anadolu müziği ve bu müziğin temel çalgısı olan bağlamanın, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak amacıyla kurulan ”Bengi Bağlama Üçlüsü”, yarın Türker İnanoğlu Maslak Show Center’de konser verecek.

Avea, ”Dünya Müziğinin Sıra Dışı Sesi” projesiyle dünya müziğinin önemli seslerini 8 Haziran Salı günü İstanbul’un değişik mekanlarında müzikseverlerle buluşturacak.

Beş farklı ülkeden 20 Roman şarkıcının aynı sahnede şov ve müzik ziyafeti için bir araya geleceği konserde, dünyaca ünlü isimler Alim ve Fargana Qasimov, Gypsy Queens ve Kings, Lura ve Mor Karbasi sahne alacak.

Aydın Esen Group tarafından düzenlenen ”Balık Ekmek Caz” konserleri kapsamında, Bosphorus Yatı’nda 5 Haziran Cumartesi günü, caz müziğinin virtüözlerinden Aydın Esen, grubu ile 12 Haziran Cumartesi günü, Nardis Jazz Club’ın virtüözlerinden oluşan Nardis Superband, Sibel Köse ile 26 Haziran Cumartesi günü ise besteci ve piyanist Kent Mete, triosu ile sahne alacak.

Carte d’Or ana sponsorluğunda MAP İletişim ve Atlantis Yapım’ın düzenlediği ”Carte d’Or Açıkhava Konserleri”, 4-15 Haziranda ünlü sanatçıları, Cemil Topuzlu Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda müzikseverlerle bir araya getirecek.

Türk pop müziğinin süper starı Ajda Pekkan, açık hava konserleri çerçevesinde 4-13 Haziranda sevenleriyle buluşacak. Sanatçıya konserde, kendi özel orkestrasıyla birlikte Behzat Gerçeker şefliğinde Enbe Orkestrası da eşlik edecek.