18 farklı mekâna 90 gösteri sığdıracak “17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali”, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek Açılış Töreni ile 10 Mayıs’ta başlıyor.

 “17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali”, yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye’den seyirciyle ilk kez buluşacak 30’a yakın oyun, dans, performans ve özel gösterilerle bir ay boyunca tiyatroseverlerle birlikte olacak. Festival kapsamında, 18 farklı mekânda sahnelenecek 90 gösterinin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları da gerçekleşecek.

“Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri” ise bu yıl, Türk tiyatrosuna yıllardır oyuncu, yönetmen, eğitimci olarak yaptığı değerli katkılardan dolayı Erol Keskin ve dünya tiyatrosunun yakından tanıdığı Japon yönetmen, eğitimci, yazar Tadashı Suzuki olmak üzere iki önemli sanatçıya verilecek. Erol Keskin’e ödülü, İstanbul Tiyatro Festivali’nin 10 Mayıs Pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek Açılış Töreni’nde takdim edilecek. Japon yönetmen Tadashi Suzuki ise ödülünü 26 Mayıs Çarşamba günü saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahneleyeceği “Elektra” adlı oyunundan önce alacak.

Festival, Açılış Töreni’nin ardından Krater Yapım’ın Hekate’nin Şarkısı başlıklı oyunu ile start alacak. Selim Atakan’ın Shakespeare’in metin ve şiirleri üzerine yaptığı bestelerden oluşan müzikli gösteriyi Engin Alkan yönetiyor ve üç kadın ‘şarkıcı-oyuncu’ ve bir erkek ‘dansçı oyuncu’ dizeleri yorumluyorlar. Talat S. Halman, Sabahattin Eyüboğlu ve Can Yücel çevirileriyle zenginleşen yapımda zamanlardan herhangi bir zamanda ve belirsiz bir yerde Selim Atakan’ın müzikleri aracılığıyla adaletsizlikler, haksızlıklar sorgulanıyor. Hekate’nin Şarkısı, 28 ve 29 Mayıs günleri saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde tekrar seyirciyle buluşacak.


Festivalin sürprizi John Malkovich

Bu yıl sıkı bir programla izleyicisini selamlayan festivalin en önemli sürprizlerinden biri, ünlü oyuncu John Malkovich’in oynadığı “Şeytanı Komedya” adlı gösteri olacak.

John Malkovich’in başrolünü oynadığı, Avrupa sahnelerinde büyük ses getiren ‘barok orkestra için oyun’ olarak tanımlanan ‘Şeytani Komedya’, 14 Mayıs’ta tek temsil yapacak. Micheal Struminger, Martin Haselbock, Birgit Hutter gibi ünlü isimlerden oluşan Avusturyalı ekip Podiumartists yapımı olarak sahnelenen ‘Şeytani Komedya’ Lütfi Kırdar’da sahnelenecek.

Festival mekanları

17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ne bu yıl 18 farklı mekân ev sahipliği yapacak. Festival izleyicilerini, Bayrampaşa Eski Cezaevi, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Çıplak Ayaklar Dans Stüdyosu, Garajistanbul, Haldun Taner Sahnesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Kumbaracı50, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi, Salon, Semaver Kumpanya Çevre Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, Şişli Cevahir Sahnesi, Talimhane Tiyatrosu, Tiyatro Pera, Üsküdar Tekel Sahnesi ve Üsküdar Stüdyo Sahnesi’de ağırlayacak.