Diyetisyenler, aç kalarak yapılan diyetlerde metabolizma hızının düşmesi nedeniyle kilo vermenin zorlaştığını, bu nedenle az ama sık sık yemek yiyerek ve dengeli beslenerek kilo verilmesi gerektiğini söylediler.
Yazın gelmesiyle birlikte özellikle kadınlar hızlı kilo verebilmek için çeşitli diyet programlarını uygulamaya başladı. Diyetisyenler, aç kalarak yapılan diyetlerin metabolizma hızının düşmesine bağlı kilo vermenin de zorlaştığını, bu nedenle az ama sık yemek yiyerek ve dengeli beslenerek kilo verilebileceğini belirterek “Bilinçsiz yapılan diyetler geri dönüşümü mümkün olmayan sorunlara yol açabilir” uyarısında da bulundular.
Echomar Sağlık Grubu Özel Göztepe Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden uzman diyetisyen Yasemin Serintürk, diyetin, bireyin tüm ihtiyaçlarını yeterli ve dengeli bir biçimde karşılanmayı hedefleyen, kişiye, cinsiyete, yaşa, kültürel ve sosyolojik durumlara göre farklılık gösteren ömür boyu uygulanması gereken, tüm besin gruplarının yer aldığı sağlıklı beslenme biçimi olduğunu söyledi.
Diyet yapmanın aç kalmak anlamına gelmediğine dikkat çeken Serintürk, “Aksine acıkmayı beklemeden yemek yemek demektir. Vücuda ihtiyacı kadar enerji alınması, sağlıklı ve doğru gıdaların tercih edilmesi, az az ve sık sık yemek yenilmesi diyet ve doğru beslenme için en anlaşılır tanımdır” dedi.
Aç kalmanın kilo vermeye yardımcı olmayacağına dikkat çeken Serintürk, bireyin aç kalmasına bağlı olarak metabolik hızının düştüğünü ve kilo vermenin de zorlaştığını vurguladı.
“Vücut kilo almaya ve alınan kaloriyi depolamaya daha eğilimli hale gelir. Çok düşük kalorili, aç bırakan diyetler, fazla yağ ağırlığının kaybına değil, su ve kas dokusunun kaybına yol açar ki bu da hiç istenmeyen tehlikeli bir sonuçtur” uyarısında bulunan Serintürk, çeşitli haplar ve yöntemler ile mucize şekilde kilo vermenin de mümkün olmadığını kaydetti.
Doğru kilo verme yöntemleri
• Kilo vermenin en bilinen ve medikal yöntemi, bir beslenme ve diyet uzmanı kontrolünde yanlış beslenme alışkanlıklarının saptanıp doğru olanlar ile değiştirilmesi ve bireyin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapılmasıdır.
• Kilo vermeye yardımcı ve devamlılığı destekleyen takviyeler bulunmakla birlikte hiçbirisi mucize bir etki yaratmaz ve tek başına kullanıldıklarında da kalıcı, sağlıklı bir sonuç vermez.
• Vücutta kilo olarak adlandırdığımız doku, yağ ağırlığının fazla olan kısmıdır. Kişi hangi bölgeden kilo alıyor ise beslenme değişikliği ile ilk olarak yine aynı bölgeden kilo kaybeder.
• Diyet kişiye özeldir. Birey, kilo verme süresince en fazla iki haftada bir, en az haftada bir defa, diyet uzmanı ile bire bir görüşerek interaktif bir şekilde beslenme tedavisinin takibi yapılır.
• Hedeflenen kiloya ulaştıktan sonra ise ayda bir takip ile kilo koruma süreci koordine edilir.
• Sürekli aynı tarz besinlerin tercih edilmesi, diğer besin öğelerinin eksikliğine ve hastalıklara yol açabileceği gibi kişinin sağlıklı kilo vermesini de engelleyecektir.