“Ülkemizin ruh sağlığı yasasına ihtiyacı var”
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, Türkiye’nin acilen ”Ruh Sağlığı Yasası”na gereksinimi olduğunu söyledi.
Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla, Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Dr. Yeşilbursa, ruhsal hastalıklarının toplumun bütününü ilgilendiren, yaygın bir toplum sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Bu sorunun giderek arttığını ve toplumun her kesimini etkilediğini ifade eden Doç. Dr. Yeşilbursa, ”Ruhsal hastalıklar tedavi edilmezlerse bireysel, toplumsal ve maddi kayba neden olmaktadır. Günümüzde insanların yüzde 25’i, her dört kişiden biri yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenmektedir. Belli bir zaman diliminde nüfusun yüzde 10’unda ruhsal hastalık görüldüğü bildirilmektedir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasına göre, dünyada yeti yitimine en çok yol açan 10 hastalıktan 5’ini ruhsal hastalıkların oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Yeşilbursa, şöyle konuştu:
”Bu hastalıklar sırasıyla depresyon, alkol kullanımı, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluktur. Anksiyete bozuklukları, depresyon, bipolar bozukluklar ve şizofreni yeterince tedavi edilemediği zaman daha çok işlev ve iş gücü kaybı ve ailesel sorunlara yol açmakta, hastalığının yaygınlığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına katkıda bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğe yönelik öngörülerine göre; 2020’de depresyon, kadınlar ve gelişmekte olan toplumlarda başta gelen yeti yitimine yol açan hastalık olacaktır.”
”Ruh sağlığı hizmetleri yetersiz”
Türkiye’nin ruh sağlığı hizmetlerine ayrılmış yatak sayısı bakımından Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yeşilbursa, ülkede 100 bin kişiye düşen ruh sağlığı uzmanı sayısının ise yaklaşık 1,7 olduğunu belirterek, Türkiye’de ruh sağlığı hizmetlerinin yetersiz olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Yeşilbursa, şöyle devam etti:
”Ruh sağlığı politikalarını çağdaş bir tıp ve sağlık anlayışı çerçevesinde yeniden biçimlemek ve uygun yasal düzenlemeleri yapmak önemlidir. Ülkemizin acilen Ruh Sağlığı Yasası’na gereksinimi vardır. Derneğimizin büyük bir özen ve özveriyle hazırladığı üzerine tartışılabilecek bir ruh sağlığı yasa tasarısı da vardır. Hazırlanan yasa taslağı Aralık 2006’da TBMM gündemine getirilmiş olmasına karşın hiçbir değişiklik olmamıştır.”
Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Peykan Gökalp da dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğunu, 20 milyon insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım aradığını belirtti. Ruhsal bozukluk sonucu intihar eylemiyle ilgili, bu yılın ilk 8 aylık döneminde gazetelerde toplam 14 bin 847 haberin yer aldığını anlatan Prof. Dr. Gökalp, halktan da büyük ilgi gören bu haberlerin yılın 8 ayında 2009 yılının 8 ayına göre yüzde 26 oranında arttığını ifade etti.