Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçen 27 Mayıs 1960 devrimi, 50 yıl önce bugün gerçekleşti.

Cumhuriyet

İstanbul– Cumhuriyet devrimlerinin yönünü tersine çevirmeye çalışan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Adnan Menderes liderliğindeki hükümete karşı gerçekleştirilen askeri müdahale, Türkiye’ye, tarihinin en demokratik ve çağdaş anayasası olan 1961 Anayasası’nı da kazandırdı.

1961 Anayasası ve Çağdaş Demokrasi Vakfı üyeleri, 27 Mayıs 1960 devriminin 50. yıldönümünde, bugün saat 12.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak ve saygı duruşunda bulunacaklar. Vakfın başkanı ve 27 Mayıs Milli Birlik Komitesi üyesi Numan Esin, 27 Mayıs 1960 devriminin getirdiği yenilikler ve kurumlarıyla ışık saçmaya devam ettiğini söyledi. Esin, yaptığı yazılı açıklamada “ 27 Mayıs, Jön Türk hareketinin, Kuvayi Milliye’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’ni gerçekleştiren gücün yeni bir hamlesidir” dedi.
 

‘12 Eylül’le karşılaştırılamaz’

Esin, 27 Mayıs devriminin, 1961 Anayasası’nın kabul edilmesiyle ülkemize demokrasi, özgürlük, insan hakları ve sosyal devlet alanında çağ atlattığını, tarihteki yerini aldığını vurgulayarak “Bu nedenle 27 Mayıs devrimini, gerek toplumsal temelleri, gerek çağdaş ve devrimci anayasa ile, baskıcı 12 Mart muhtırası ve devrim düşmanı 12 Eylül 1980 darbesi ile karşılaştırılamaz” diye konuştu.
 

‘Cumhuriyet devriminin devamı’

İnsan Hakları savunucusu Dr. Alparslan Berktay, 27 Mayıs devriminin 50. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Devrimsiz demokrasi, karşıdevrimdir, bugünkü, ağzından demokrasi sözcüğünü düşürmeyen AKP iktidarının yeni anayasa çalışmalarıyla yapmaya, tamamlamaya çalıştığı da budur. 27 Mayıs, devrimdir. Cumhuriyet devriminin devamıdır, demokratik olan da odur” ifadelerini kullandı.

27 Mayıs 2010