Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Genel Başkanı Gülgen Dural, emekliler ve yaşlılar için yaşamın giderek zorlaştığını belirterek, devletin yaşlılara ”katkı payı” ayırmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Gülgen Dural, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin, yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi amacıyla, 20 yıl önce, 1 Ekim’i ”Dünya Yaşlılar Günü” olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Yaşlıların, yaşanmışlıklarıyla bir milletin temel unsuru olduğuna dikkati çeken Dural, ”Gönül ister ki her yaşlımız, aile ortamında, anne babasının ya da çocuklarının yanında yaşamını sürdürsün, toplumdan soyutlanmasın, kopmasın’‘ dedi.

Şartların bazen buna izin vermediğini ve insanların şu veya bu sebeple kurum bakımına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Dural, toplumların, yaşlılık dönemini, sağlıklı ve üretken geçirebilmeleri için, güçlü ve sürekli, gönlü sevgiyle dolu sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.


Yaşlılara katkı payı ayrılmalıdır

Emekliler ve yaşlıların, devletin müşfik ve sıcak eline ihtiyacı olduğunu belirten Dural, bu bağlamda, devletin, ”yaşlıya katkı payı” ayırması ve ”yaşlılık fonu” oluşturması gerektiğini kaydetti.

Yaşlılığın herkesi ilgilendiren bir konu olduğuna dikkati çeken Dural, ”Devletimizin, eğitime katkı payı gibi, yaşamını devam ettirmek için hizmet satın almak zorunda kalan bu insanlarımıza, yaşlılarımıza ‘katkı payı’ ayırması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca, emeklilerin hak kaybının önüne geçilmeli ve emekliler arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde olduğu gibi, acilen ”Yaşlılık Havuzu” sisteminin kurulmasını isteyen Dural, devletin, yaşlılar için oluşturacağı bu havuzda toplanan paraları doğrudan yaşlıların ihtiyaçları için kullanması gerektiğini belirtti.