DSÖ, 12 Ağustos 2010 tarihinde başlangıcını ilan ettiği ”Dünya Gençlik Yılı” ile dünya genelinde her yıl meydana gelen ”erken ölümlere” ve bu ölümlerin nedenlerine dikkati çekmeyi hedefliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün resmi internet sitesinden derlediği bilgilere göre, dünya genelinde her yıl 15-24 yaş grubunda 1.8 milyon genç hayatını kaybediyor. Genç ölümlerin temel nedenleri arasında sigara kullanımı, hareketsizlik, korunmasız cinsel ilişki, trafik kazaları, şiddet olayları ilk sıralarda yer alıyor. DSÖ’nün açıklamasına göre, gençlere ait bazı istatistikler, üye ülkeler sorunların çözümü için acil önlemleri devreye sokmazsa, geleceğe yönelik karamsar projeksiyonlara neden olacak veriler içeriyor. Her yıl HIV’e yakalananların yüzde 40’tan fazlası 15-24 yaş grubundan, yine bu yaş grubunda 150 milyondan fazla genç sigara kullanıyor ve her gün dünya genelinde en az bin genç, trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
”Gençlerin sağlıklı olduğu” yönündeki inanışın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden DSÖ, erken ölümlerin nedenlerinin iyi bilinmesi gerektiğini, 15-24 yaş grubunda başlayan sigara kullanımı ya da hareketsizlik gibi alışkanlıkların ise yetişkinlik döneminde hastalıklar ve sorunlar olarak bireylerin karşısına çıktığını belirtiyor.
”Sağlıklı genç nesiller”in BM’nin milenyum hedefleri arasında yer aldığını hatırlatan DSÖ açıklamasında, ”Büyüme döneminde sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmek, genç insanları sağlık risklerinden koruyacak daha iyi adımlar atmak, ülkelerin sağlık ve sosyal altyapılarıyla, yetişkinlerin karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarının önüne geçilmesi bakımından hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer veriliyor. DSÖ, üye ülkelerin gençlerin sağlığına yönelik bazı alanlarda özel politikalar uygulamasının önemine işaret ederek, ”gençlik yılı” boyunca, destek vereceği özel düzenleme gerektiren konuları şu şekilde sıralıyor:
Erken hamilelik: Dünya genelinde her yıl 15-19 yaş grubunda 16 milyon kadın doğum yapıyor. Erken yaşlarda hamilelik ve doğumdaki risk, ileri yaşlardakinden çok daha yüksek oluyor. DSÖ, evlilik yaşına sınırlama getirilmesi, koruma yollarının iyi öğretilmesi ve erken hamileliklerde sağlık kurumlarına erişimin kolayca sağlanması yönünde politikalar geliştirilmesini öneriyor.
HIV: HIV taşıyıcılarının yüzde 40’tan fazlasını 15-24 yaş grubu oluşturuyor. Her gün 2 bin 500 yeni genç insana bulaşan hastalığın önüne geçilebilmesinde, gençlerin bilinçlendirilmesinin hayati rol oynadığına işaret eden DSÖ, yapılan araştırmalara göre, gençlerin sadece yüzde 30’unun bu virüsten nasıl korunacaklarına dair tam ve doğru bilgiye sahip olduğuna dikkati çekiyor.
Dengesiz beslenme: Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların önemli bölümü, gençlik dönemine yetersiz beslenmiş ve tam gelişememiş olarak girerken, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, dünya genelinde obez gençlerin sayısı da hızla artıyor. Dengeli beslenme ve egzersizin çocukluk ve gençlik döneminde kazandırılması gereken bir alışkanlık olduğunu belirten DSÖ, ülkeleri özellikle hızla artan obezite konusunda önlem almaya davet ediyor.
Gençlerin ruhsal sorunları: 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 20’si, bu dönemde depresyon başta olmak üzere ruh sağlıklarıyla ilgili sorun yaşayabiliyorlar. Gerekli önlemler alınmazsa, bu sorunlar topluma şiddet, intiharlar ve başka sorunlar olarak geri dönebiliyor. DSÖ, sorunun çözümünde okulların önemli rol oynadığını, artan sorunların uzman kişiler tarafından teşhis edilip çözüm aranması gerektiğini belirtiyor.
Sigara kullanımı: Sigara tiryakilerinin büyük bölümü, bu alışkanlığını gençlik döneminde kazanıyor. 15-24 yaş grubunda 150 milyon kişinin sigara kullandığını ve rakamların artığını ifade eden DSÖ, sigara reklamlarının yasaklanmasından, sigara fiyatlarının yeniden düzenlenmesine, kapalı mekanlara yasak getirilmesine kadar bir dizi önlemin, gençlerin sigaraya başlamasının önüne geçebileceğine dikkati çekiyor.
Aşırı alkol tüketimi: Birçok ülkede gençlerin aşırı alkol tüketiminin erken ölümler kadar, bu kişilerin gelecekteki sağlık sorunlarına da neden olduğu belirtilirken, alkol tüketiminin riskli davranışları tetiklemesi nedeniyle, farklı nedenlerden yaralanma, hastalık ve ölümlere neden olabileceği kaydediliyor. Şiddet: şiddet ve şiddet eğilimi de genç ölümlerin temel nedenleri arasında yer alıyor. DSÖ, bu sorunların üstesinden gelebilmek için hükümetlerin gençlere yönelik kapsamlı politikalar üretmesi gerektiğini belirtiyor.