Hazine düzenli olarak tahvil, bono, ihale vb. araçlarla piyasadan para çeker ve borçlanır. Bu borçlanmalarda geri ödemeyi de düzenli olarak aylık 5 Milyar YTL ile 9 Milyar YTL arasında yapar. Yani her ay 5 ile 9 Milyar YTL arası geri ödeme yapar. 2-3 yıldır yapılan borçlanmalarda Temmuz ve Ağustos 2008’e öyle bir yük oluşturuldu ki. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş büyüklükte. Hazine’nin borç ödemelerinin 43 Milyar YTL’si Temmuz 2008 ve Ağustos 2008’de.

Yani 5 ile 9 Milyar YTL’yi öderken güçlük çeken, hatta ödeyemeyen, tekrar borçlanan hazine, Temmuz ve Ağustos’ta 43 Milyar YTL ödeyecek. Bu rakam (43 Milyar YTL) yaklaşık 6 aylık ödemeye denk geliyor. Hazine bu parayı bulabilmek için yine borç alma yoluna gidecek ve bulamayacak. Nereden bulsun piyasada para yok. Para bulamayınca ne olacak ekonomik kriz.

YTL olarak para kimde, 2001 krizinden beri bizlere 1.70’lerden dolar satan yabancı fonlarda. Bu krizin tarihini önceden hazırladılar. Bilinçli bir şekilde hazırladılar. Öyle bir tarihe denk getirdiler ki, sorumlusu AKP olmasın istediler. Yani Temmuz, Ağustos 2008’de kim ne yaparsa yapsın kriz kaçınılmazdı.

En önemlisi; Bu krizin sorumlusu kim olacak biliyor musunuz? AKP’nin kapatılmasını isteyen Yargıtay Başsavcısı, belki de (kapatılırsa) Cumhuriyetin Anayasa Mahkemesi ve AKP’ye hayır diyen yurtsever muhalefet. Kapatma davası, tesadüf bu ya Temmuz, Ağustos aylarında görülecek. Belki de kapatma kararı çıkacak.

Diyecekler ki, AKP’ye açılan dava siyasi belirsizlik yarattı, piyasa tedirgin oldu, krizin nedeni budur. Diyecekler ki, AKP’ye açılan dava nedeniyle siz esnaflar, siz çiftçiler, siz memurlar, siz işçiler battınız. Diyecekler ki, AKP’ye açılan dava nedeniyle sizler borçlarınızı ödeyemediniz, işleriniz durdu, 10 yıllardır çalıştırdığınız işyerleri kapanmak zorunda kaldı.

Halbuki öyle değil. Her şey ne kadar güzel olursa olsun, 43 Milyar YTL gibi ödeyemeyeceğiniz bir borcu 2 aya özellikle toplarsanız kriz gelir. Temmuz, Ağustos 2008’i hazırlayan AKP’dir. Kapanma davasını da özellikle hızlandırmak isteyen AKP’dir. Neden başbakan çırpınıp duruyor bir an önce bitsin şu dava diye.

Çünkü dava olmasa kriz kendi kafalarında patlayacak. Bu durumda sorumlunun AKP olduğunu dağdaki koyun bile anlayacak. Bakın bu yazının tarihi 30 Haziran. Türkiye; Ağustos, Eylül, Ekim…. aylarında ekonomik kriz çıkaran Cumhuriyet Başsavcısını, krizi büyüten Anayasa Mahkemesini ve AKP’nin kapatılmasını destekleyen muhalif yurtsever kişi ve kuruluşları konuşacak.

Yazıyı Temmuz’a 1 kala, önceden gönderiyorum ki belki 3-5 kişinin uyanmasına neden olur. Özellikle de AKP destekçilerine, küçük işletme sahibi esnaf, çiftçi, işçi, memur dostlarımıza gönderelim.